Κι όμως το γαύγισμα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που επικοινωνεί ένα σκύλος τα συναισθήματά  του. Υπάρχει και ο αναστεναγμός.

Ο αναστεναγμός του σκύλου μοιάζει σαν μια βαθιά εισπνοή και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όταν ο σκύλος μας αναστενάζει, νιώθει την ανάγκη να μας επικοινωνήσει αυτό που αισθάνεται.

Ικανοποίηση

Οι σκύλοι πολλές φορές αναστενάζουν από ικανοποίηση όταν ξεκουράζονται ή κοιμούνται κοντά στον άνθρωπό τους. Μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα αν ο σκύλος μας αναστενάζει από ικανοποίηση, το πρόσωπό του είναι ήρεμο, τα μάτια του μισόκλειστα και τα αυτιά του σε χαλαρή θέση.

Αγανάκτηση

Ο αναστεναγμός μπορεί να είναι και ένας τρόπος ο σκύλος να μας δείξει τη δυσαρέσκεια του, τη στιγμή ας πούμε που τελειώνει το παιχνίδι αλλά εκείνο θέλει κι άλλο! O αναστεναγμός που δηλώνει αγανάκτηση συνοδεύεται από: γουρλωμένα μάτια, όρθια στάση, τεντωμένα αυτιά.

Αδιαθεσία

Όταν ο αναστεναγμός συνοδεύεται από μούγκρισμα και γκρίνια, σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί κάπου να έχει ενόχληση ή να πονάει. Αν ο αναστεναγμός συνοδεύεται από ένα ελαφρύ σφύριγμα μπορεί ο σκύλος μας να έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση καλούμε άμεσα τον γιατρό ώστε να πραγματοποιήσει τον ανάλογο κτηνιατρικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε ανησυχητικά συχνό και επαναλαμβανόμενο αναστεναγμό καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.