Μήπως έχετε παρατηρήσει τη γάτα να περιστρέφει απότομα τα αυτιά της, σαν να προσπαθεί να ακολουθήσει κάτι αόρατο;

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ευαισθησία στους ήχους

Οι γάτες έχουν ένα εξαιρετικά αιχμηρό ακουστικό σύστημα και η γρήγορη περιστροφή των αυτιών τους, τους επιτρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε έναν αιφνίδιο ήχο.

Αυτή η κίνηση βοηθά τη γάτα να κατευθύνει τα αυτιά της προς την πηγή του ήχου, επιτρέποντάς της να αξιολογήσει την κατάσταση ή να εντοπίσει δυνητική απειλή ή θήραμα.

Ελέγχουν το περιβάλλον τους

Όταν μια γάτα περιστρέφει γρήγορα τα αυτιά της, παρακολουθεί αλλαγές στο περιβάλλον της, ενδεχομένως για να εντοπίσει ενδείξεις απειλών.

Τρόπος επικοινωνίας

Η περιστροφή των αυτιών μπορεί να αποτελεί επίσης έναν τρόπο μη-λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στις γάτες. Κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων με άλλες γάτες, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μεταδώσει διάφορα μηνύματα. Για παράδειγμα, μια αργή περιστροφή των αυτιών μπορεί να σημαίνει υποταγή ή προσπάθεια εγκαθίδρυσης εμπιστοσύνης, ενώ μια γρήγορη περιστροφή μπορεί να υποδείξει ενθουσιασμό ή παιχνιδιάρικη διάθεση.

Διατήρηση ισορροπίας

Η περιστροφή των αυτιών τους μπορεί να χρησιμεύει για την διατήρηση της ισορροπίας τους όταν βρίσκονται σε ανασφαλείς καταστάσεις ή προσπαθούν να προσγειωθούν στα πόδια τους μετά από ένα άλμα.