Εάν μια γάτα αισθάνεται δυσφορία στο δέρμα της, αυτομάτως θα προσπαθήσει να ανακουφίσει τον ερεθισμό με το ξύσιμο.

Μια γάτα που ξύνεται ή περιποιείται το τρίχωμά της συχνά ή επιθετικά είναι πιθανό να υποφέρει από κάτι από το οποίο δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί.

Τα παράσιτα

Εάν η γάτα σας έχει παρασιτική μόλυνση ή αντίδραση σε ένα παράσιτο, είναι πιθανό να αρχίσει να ξύνεται συχνά. Πολλές γάτες μπορεί να μην παρουσιάζουν εμφανή σημάδια μεταφοράς παρασίτων, αλλά αν η γάτα σας είναι υπερευαίσθητη στα τσιμπήματά τους, αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα έντονη φαγούρα.

Δερματικά προβλήματα

Η γάτα σας μπορεί να έχει υπερβολική φαγούρα επειδή έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα και όχι κάποιο παράσιτο. Ίσως πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη, π.χ. δερματοφυτία, που εισέρχεται στο δέρμα από πληγή, δάγκωμα ή άμεση επαφή και, στη συνέχεια, αρχίζει να ερεθίζει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.

Μια άλλη αιτία της φαγούρας μπορεί να είναι η ακμή, η οποία προκαλεί κνησμό και εκδηλώνεται με φλεγμονώδεις, κόκκινες αλλοιώσεις, συνήθως στην περιοχή του πηγουνιού.

Οι αλλεργίες

Η έντονη φαγούρα και περιποίηση του τριχώματος μπορεί επίσης να οφείλονται σε αλλεργία, τα συμπτώματα της οποίας εκδηλώνονται στο δέρμα της γάτας σας. Τρεις είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στις γάτες: οι ψύλλοι, η τροφή και τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.

Ορισμένες γάτες μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στους ψύλλους, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδρά στα δήγματα των ψύλλων και να προκαλείται ερεθισμός. Ορισμένα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως οι σπόροι γρασιδιού ή τα ακάρεα σκόνης, μπορεί επίσης να επιδεινώσουν το σύστημα της γάτας σας.

Οι γάτες μπορεί επίσης να είναι αλλεργικές σε συγκεκριμένα συστατικά της δίαιτάς τους. Αυτού του είδους η αλλεργία αναπτύσσεται μέσω της έκθεσης. Αντί τα στοιχεία να αναγνωρίζονται ως αβλαβή από τον οργανισμό, τα κύτταρα ανοσοαπόκρισης ενεργοποιούνται λανθασμένα, με αποτέλεσμα τον κνησμό.

Η διαδικασία περιποίησης του τριχώματος είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρείται η γάτα καθαρή και υγιής. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αν βλέπετε τη γάτα να ξύνεται επανειλημμένα, να έχει φαγούρα ή να γλείφεται. Θα σας συμβουλεύσει ποια μέτρα να πάρετε.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!