Η μύτη του σκύλου παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωσή του καθώς είναι ότι τα μάτια για τον άνθρωπο.

Μέσω της μυρωδιάς οι σκύλοι ανακαλύπτουν και προσδιορίζουν το χώρο αλλά και επικοινωνούν. Ο εγκέφαλος του σκύλου, αντίθετα από του ανθρώπου, εστιάζει περισσότερο σε αυτά που μυρίζει παρά σε αυτά που βλέπει.

Οι μύτες των σκύλων είναι πάντα υγρές, από σάλιο και βλέννα που παράγεται από βλεννογόνους αδένες που βρίσκονται στην εσωτερική κοιλότητα.

Ωστόσο, η υγρασία στη μύτη προδίδει ότι όλα πηγαίνουν καλά αφού χάρη σε αυτήν πραγματοποιεί βασικές λειτουργίες.

Η υγρή μύτη λειτουργεί για να δροσίζονται

Οι σκύλοι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα, μόνο στη μύτη και τις πατούσες τους,. Η υγρασία στη μύτη εξατμίζει τη ζέστη βοηθώντας έτσι τους σκύλους να διατηρούν την εσωτερική τους θερμοκρασία.

Η υγρή μύτη λειτουργεί σαν ραντάρ

Υπολογίζεται ότι οι σκύλοι μυρίζουν από 1.000 έως 10.000 φορές καλύτερα από τον άνθρωπο, μυρίζονται ακόμη και τον κίνδυνο από μακριά. Η ενισχυμένη όσφρηση οφείλεται στο ότι όταν οι σκύλοι εισπνέουν, μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα παγιδεύονται στη βλέννα της μύτης τους και αυτή η λειτουργία βοηθά στο να ταξινομούν και να αναγνωρίζουν τις μυρωδιές καλύτερα. Για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την όσφρησή τους οι σκύλοι γλύφουν τη μύτη τους.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα υγιή σκυλιά έχουν κρύα και υγρή μύτη ενώ η ζεστή και στεγνή μύτη προμηνύει κάποιου είδους ασθένεια. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Κάποιοι σκύλοι έχουν από τη φύση τους πιο στεγνή μύτη από άλλους, μπορεί επίσης η μύτη του σκύλου να είναι στεγνή μετά από τον ύπνο ή μετά από σωματική άσκηση.

Αν ο σκύλος έχει στεγνή μύτη αλλά κατά τα άλλα συμπεριφέρεται φυσιολογικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν όμως η στεγνή μύτη συνοδεύεται από κακή διάθεση και συμπτώματα αδιαθεσίας τότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα τον κτηνίατρο. Το ίδιο κι αν η στεγνή μύτη συνοδεύεται με, αλλαγή στο χρώμα, σπασίματα, ξεφλούδισμα, αιμορραγία.