Με το σάλιο τα ζώα απομακρύνουν τα υπολείμματα βρωμιάς ή δέρματος και ανακουφίζονται από τον πόνο.

Είναι της ίδιας λογικής με την κίνηση των ανθρώπων να τρίβουμε το πόδι μας μετά ένα χτύπημα στη γωνία του τραπεζιού του σαλονιού (πάλι όχι εγώ, άλλη φίλη).

Όπως δήλωσε στο Live Science η κτηνίατρος και ειδική επί της συμπεριφοράς των ζώων Dr. Kristi Flynn, καθηγήτρια του University of Minnesota, «όταν τα ζώα αισθάνονται πόνο, υπάρχει φυσική τάση προσπάθειας να ηρεμήσουν την περιοχή. Ειδικά στους σκύλους, πρόκειται για ένστικτο που πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο και τον πρόγονο λύκο».

Πέραν του καθαρισμού και της ανακούφισης, υπάρχει και ένα άλλο όφελος: έρευνα έχει ενημερώσει ότι το σάλιο ορισμένων ζώων –στη λίστα περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος– έχει ιδιότητες αντιβακτηριακές και άλλες που προάγουν την ανάπτυξη ιστών και νεύρων που επιταχύνουν την επούλωση.

Μελέτη του 1990 είχε διαπιστώσει πως το σάλιο του σκύλου είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση του Streptococcus canis (μορφής στρεπτόκοκκου που μολύνει κυρίως τα ζώα) και του βακτηρίου E. coli (κολοβακτηρίδιο).

Το 2018, επιστήμονες σύγκριναν το σάλιο του ανθρώπου με αυτό του σκύλου και βρήκαν πολλαπλές πρωτεΐνες ανοσολογικής και κυτταρικής ανάπτυξης στο σάλιο του σκύλου.

Από την άλλη πλευρά όμως με το γλείψιμο ενδέχεται να αυξηθεί και ο κίνδυνος μόλυνσης, με την είσοδο βακτηρίων του στόματος στο τραυματισμένο σημείο. «Αν και το σάλιο έχει κάποιες αντιβακτηριακές ιδιότητες, δεν είναι ένας “καθολικός δολοφόνος μικροβίων”».

Μελέτη του 1990 είχε αποκαλύψει ότι το σάλιο του σκύλου δεν σκοτώνει τον σταφυλόκοκκο, που βρίσκεται συνήθως σε πληγές.

Συμπερασματικά, αν τα ζώα μπορούσαν να κρίνουν πού πρέπει να σταματήσουν να γλείφουν τις πληγές τους, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία. Δεν έχουν, όμως, κρίση και έτσι το γλείψιμο γίνεται επικίνδυνο. «Είναι ωστόσο καλή λύση για τα άγρια ζώα, που δεν έχουν εναλλακτικές», καταλήγει η Dr. Flynn.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!