Οι σκύλοι διαθέτουν μία απίθανη αίσθηση όσφρησης, που τους επιτρέπει να εντοπίζουν ασθένειες, όπως η COVID-19 και ο καρκίνος του πνεύμονα σε ανθρώπους μόνο από την μυρωδιά. Το αν οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν μυρωδιές που σχετίζονται με ψυχολογικές καταστάσεις έχει εξερευνηθεί πολύ λιγότερο. Σημειώνεται ότι όταν οι άνθρωποι στρεσάρονται, υπάρχουν αλλαγές στις ορμόνες και στο νευρικό σύστημα που αλλάζουν τις μυρωδιές που παράγονται από το σώμα.

Μία ομάδα επιστημόνων επιχείρησε να εξετάσει αν οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν μία μυρωδιά που συνδέεται με το ψυχολογικό στρες. Για να το πετύχουν αυτό, συνέδεσαν αισθητήρες στους συμμετέχοντες της μελέτης για να μετρούν συνεχώς τον καρδιακό τους παλμό και την αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν επίσης πόσο αγχωμένοι ένιωθαν πριν και αφότου έλαβαν μέρος σε μια συγκεκριμένη εργασία.

Συμπεριλήφθηκαν δείγματα στη μελέτη μόνο εάν το άτομο ανέφερε ότι έβρισκε την εργασία αγχωτική και ότι τόσο ο καρδιακός ρυθμός όσο και η αρτηριακή πίεση είχαν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας. Παρουσιάστηκαν δείγματα από 36 άτομα στους σκύλους.

Από την πρώτη φορά που οι σκύλοι εκτέθηκαν στα δείγματα, αντιλήφθηκαν ότι μυρίζουν διαφορετικά. Οι σκύλοι επέλεξαν σωστά το δείγμα στρες στο 94% των 720 δοκιμών. Έτσι, αποδείχτηκε ότι η εργασία που ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες προκάλεσε την έκκριση μυρωδιών στην αναπνοή και τον ιδρώτα τους, που μπορούσαν να εντοπιστούν από τα σκυλιά.

Ας σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν καθορίζει εάν οι σκύλοι αντιλήφθηκαν τα δείγματα του στρες ως την αντανάκλαση μιας αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης. Είναι πιθανό ότι σε ένα πραγματικό περιβάλλον οι σκύλοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία συνθηκών με βάση τα συμφραζόμενα, όπως τη γλώσσα του σώματός μας, τον τόνο της φωνής ή τον ρυθμό αναπνοής, για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν μια κατάσταση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα παρέχουν σταθερές αποδείξεις ότι η οσμή είναι επίσης ένα συστατικό που μπορούν να συλλάβουν οι σκύλοι.

Η διαπίστωση ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν μια μυρωδιά που σχετίζεται με το ανθρώπινο άγχος παρέχει βαθύτερη γνώση της σχέσης ανθρώπου-σκύλου και προσθέτει στην κατανόησή μας για το πώς οι σκύλοι αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με τις ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις.