Ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 2.500 σκύλων, οι οποίοι ακολουθούσαν είτε μια vegan δίαιτα, είτε μια συμβατική δίαιτα, είτε μια δίαιτα με ωμή τροφή (BARF). 

Παράλληλα, ο Andrew Knight από το Πανεπιστήμιο του Winchester στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες του ρώτησαν τους κηδεμόνες των σκύλων –μεταξύ άλλων– σχετικά με τον αριθμό των επισκέψεων των κατοικίδιων στον κτηνίατρο, την ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και τον επιπολασμό 22 συγκεκριμένων διαταραχών υγείας.

Τα συμπεράσματα για τη vegan διατροφή των σκύλων

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι, συνολικά, οι σκύλοι που ακολουθούσαν συμβατικές δίαιτες ήταν λιγότερο υγιείς από τους σκύλους που ακολουθούσαν μια δίαιτα με ωμή τροφή ή μια δίαιτα vegan.

«Τα ποσοστά των σκύλων σε κάθε διατροφική ομάδα που θεωρήθηκε ότι υπέφεραν από διαταραχές ήταν 49% για τη συμβατική δίαιτα, 43% για τη δίαιτα με ωμή τροφή και 36% για τη vegan», αναφέρει η επιστημονική ομάδα. Επίσης, το 17% των σκύλων που ακολουθούσαν συμβατικές δίαιτες είχαν τέσσερις ή περισσότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε σύγκριση με το 9% εκείνων που ακολουθούσαν δίαιτες vegan και το 8% εκείνων που ακολουθούσαν δίαιτες με ωμή τροφή.

Αν και οι σκύλοι που ακολουθούσαν διατροφή με ωμή τροφή φάνηκε να είναι πιο υγιείς από εκείνους που ακολουθούσαν vegan διατροφή, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εμποδίζουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Όπως εξηγούν, οι σκύλοι αυτοί ήταν πολύ νεότεροι, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την καλύτερη κατάσταση της υγείας τους. Από την άλλη, οι δίαιτες με ωμό κρέας συχνά συνδέονται με διατροφικούς κινδύνους, όπως π.χ. διατροφικές ελλείψεις και παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.

Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν, είναι ότι μια σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή μπορεί να αποτελεί καλύτερη και λιγότερο επικίνδυνη επιλογή για τον τετράποδο συγκάτοικο του ανθρώπου, γι’ αυτό συνιστούν στους κηδεμόνες να συμβουλεύονται κτηνίατρο-διατροφολόγο πριν την υιοθετήσουν. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ποιος τύπος διατροφής σχετίζεται τελικά με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!