Οι γάτες έχουν ένα ευρύ φάσμα βασικών συναισθημάτων – αισθάνονται ευτυχισμένες, λυπημένες, φοβισμένες, ανακουφισμένες και ακόμη και απογοητευμένες, όπως εμείς οι άνθρωποι!

Το κλειδί για μια καλή σχέση με τη γάτα σας είναι να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε αυτά τα συναισθήματα και να απαντάτε όπου χρειάζεται.

Δεν είναι απαραίτητο να βγάλει τα νύχια της για να μας δείξει ότι έχει εκνευριστεί.

Υπάρχουν και άλλοι, πιο διακριτικοί τρόποι να εκφράσει την ενόχλησή της.

Ποιοι είναι αυτοί;

Η νευρική κίνηση της ουράς της

Αν παρατηρήσετε ότι η ουρά της κινείται νευρικά πέρα δώθε, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες η γατούλα να έχει αρχίσει να εκνευρίζεται για κάποιο λόγο. Αν πάλι η ουρά της γίνει άκαμπτη, τότε έχει θυμώσει πραγματικά. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφύγετε να την αγκαλιάσετε ή να τη χαϊδέψετε. Μία τέτοια χειρονομία μάλλον δεν θα λειτουργήσει κατευναστικά.

Η στάση του σώματός της

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η στάση του σώματος εξηγεί πολλά για τα αγαπημένα μας τετράποδα. Εν προκειμένω, αν δείτε τη γάτα σας να μαζεύει το κεφάλι της και τα πτερύγια των αυτιών της προς τα πίσω, το πιθανότερο είναι ότι κάποιος ή κάτι την έχει εκνευρίσει.

Το μουγκρητό της

Η γάτα όταν είναι εκνευρισμένη βγάζει ένα χαμηλόφωνο μουγκρητό και ήχους συριγμού.

Το τρίχωμά της ανασηκώνεται

Ακόμα ένα σημάδι ότι η γάτα μας έχει εκνευριστεί είναι το φούντωμα που παρατηρείται στο τρίχωμα της στα σημεία της ράχης, του λαιμού και της ουράς.

Nα ξέρετε ότι η γάτα μας δίνει πολλά σημάδια όταν έχει αρχίσει να εκνευρίζεται. Επειδή όμως η καθεμία είναι ξεχωριστή και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, είναι καλό να παρατηρούμε τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της, έτσι ώστε να μαθαίνουμε να αποκωδικοποιούμε τη συμπεριφορά της.