Η ηπατική νόσος συχνά εμφανίζεται όταν οι γάτες σταματούν ξαφνικά να τρώνε ή παρουσιάζουν ξαφνική υπερβολική απώλεια βάρους. Η ηπατική λιπίδωση εμφανίζεται συνήθως σε υπέρβαρες, μεσήλικες θηλυκές γάτες (περίπου 7 ετών).

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε αρσενικές γάτες.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να διαπιστώσει εάν η γάτα σας πάσχει από ηπατική νόσο.

Επίσης, οι ακτινογραφίες και οι υπέρηχοι μπορούν να μετρήσουν το μέγεθος του ήπατος και να βρουν άλλες ανωμαλίες. Κατά τη διάρκεια των ακτινογραφιών, θα αξιολογηθεί το μέγεθος του ήπατος για να αναζητηθεί η απόφραξη της ροής της χολής.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει ανάλυση χημείας του αίματος, ανάλυση ούρων, ικανότητα πήξης του αίματος και ανάλυση των χολικών οξέων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη μπορεί να εξεταστούν με διερευνητική κοιλιακή χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να ληφθεί βιοψία ήπατος για να προσδιοριστεί η αιτία της ηπατικής νόσου. Το δείγμα του ήπατος θα εξεταστεί από παθολόγο και μπορεί να γίνουν καλλιέργειες για να αποκλειστεί η βακτηριακή λοίμωξη. Η βιοψία μπορεί να είναι είτε μια απλή βιοψία με βελόνα, είτε μια χειρουργική βιοψία. Οι βιοψίες λαμβάνονται συνήθως υπό αναισθησία και δεν μπορούν να γίνουν σε γάτες με διαταραχές της πήξης.