Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τη ψυχολόγο Δρ. Τζούλιαν Καμίνσκι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ,διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια ανατομική αλλαγή,  στο πέρας του χρόνου, γύρω από τα μάτια των σκύλων.

Πιο συγκεκριμένα, εξελίχθηκαν οι μύες γύρω από αυτά, οι οποίοι τους επιτρέπουν να κάνουν εκφράσεις που απευθύνονται ιδιαίτερα στον άνθρωπο.

Ένας μικρός μυς του προσώπου επιτρέπει στα μάτια του σκύλου να μιμούνται μια έκφραση των μωρών με αποτέλεσμα να «χειραγωγεί» τα ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτός ο μυς επίσης επιτρέπει στα σκυλιά να έχουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «εκφραστικά φρύδια» και να «δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης επικοινωνίας».

«Όταν τα σκυλιά κάνουν αυτήν την κίνηση με τα φρύδια τους, φαίνεται να προκαλούν μια ισχυρή επιθυμία στους ανθρώπους να τα φροντίσουν», λέει η  Δρ. Juliane Kaminski.

Αυτή η κίνηση των μυών κάνει τα μάτια των σκύλων να φαίνονται μεγαλύτερα και να θυμίζουν άλλες φορές μωρό και άλλες λυπημένο άνθρωπο.

Η Δρ. Juliane Kaminski αναφέρει ότι οι άνθρωποι εκδηλώνουν μια αντανακλαστική αντίδραση τρυφερότητας απέναντι στα σκυλιά και θέλουν να προστατεύσουν τους σκύλους με αυτό το ελκυστικό χαρακτηριστικό, δίνοντάς τους ένα εξελικτικό πλεονέκτημα και ενισχύοντας αυτή την αλλαγή στις επόμενες γενιές.

Μάλιστα, τα ευρήματα, στην ανατομία και τη συγκριτική ψυχολογία, δείχνουν ότι η αλλαγή του προσώπου των σκύλων έχει εξελιχθεί μέσα στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων που ζουν μαζί με τους ανθρώπους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!