Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξαλείψουμε το στρες και το άγχος μιας γάτας; Το πρώτο είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή της σε δυσάρεστες συνθήκες. Αντί να κουβαλάτε μαζί τη γάτα σας όταν ταξιδεύετε, θα μπορούσατε να την αφήσετε σε έναν φροντιστή κατοικίδιων, ώστε να μπορεί να μείνει εκεί όπου αισθάνεται ασφαλής;

Ο «περιβαλλοντικός εμπλουτισμός» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους για να περιγράψει τους τρόπους για να κάνετε το σπίτι σας ένα πιο ευτυχισμένο σπίτι για τη γάτα σας. Οι γάτες μπορεί να βαριούνται, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς. Από τη φύση τους, οι γάτες αγαπούν να κυνηγούν, γι’ αυτό παίξτε μαζί τους, όποτε μπορείτε.

Μια άλλη ιδέα για τη μείωση του άγχους των αιλουροειδών είναι να προσθέσετε επιπλέον λεκάνες άμμου ή ταΐστρες. Αυτό μειώνει τον ανταγωνισμό σε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες. Πολλές γάτες απολαμβάνουν τους κατακόρυφους χώρους και μπορεί να εκτιμήσουν ένα δέντρο για γάτες, όπου μπορούν να παρατηρούν τις οικιακές δραστηριότητες από ασφαλή απόσταση. Οι βρύσες μπορεί να σπάσουν την πλήξη, ενθαρρύνοντας τη γάτα να πίνει περισσότερο νερό.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος της γάτας σας, εάν δεν είναι δεκτικές στις παραπάνω προτάσεις. Οι φερομόνες των αιλουροειδών (χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον και που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός ζώου) είναι διαθέσιμες σε διαχυτήρες και σπρέι που βοηθούν στην ανακούφιση του άγχος. Πολλές κτηνιατρικές κλινικές τις χρησιμοποιούν για να ηρεμήσουν τα αιλουροειδή-ασθενείς τους.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μια άλλη δυνατότητα που μπορεί να σας συστήσει ο κτηνίατρος. Και για εκείνους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν στις γάτες τους φάρμακα από το στόμα, οι συνταγογραφούμενες δίαιτες με θρεπτικά συστατικά κατά του άγχους είναι τόσο εύχρηστες όσο και η πλήρωση του μπολ.
Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας

Ο κτηνίατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με το άγχος στη γάτα σας και θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε να κάνετε το ταξίδι σας στην κλινική ευκολότερο. Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση του άγχους, μπορείτε να συζητήσετε τη δυνατότητα μιας συνταγογραφούμενης δίαιτας για αυτήν την πάθηση.