Μπορεί η γάτα να έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται, δηλαδή να περιποιείται μόνη της το τρίχωμά της, ωστόσο και η φροντίδα από εμάς είναι απαραίτητη.

Ιδανικό είναι να ξεκινήσετε να χτενίζεται την γάτα σας από μικρή ηλικία  καθώς με αυτό τον τρόπο κερδίζετε την εξοικείωση της.

Με το χτένισμα βοηθάμε την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνουμε το μυϊκό τόνο. Διεγείρουμε τους αδένες στην βάση του τριχώματος βελτιώνοντας την ποιότητα της τρίχας της γάτας μας. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι η ελαχιστοποίηση της τριχοβεζωαρίας (μείωση της κατάποσης των νέκρων τριχών).

Κάθε πότε πρέπει χτενίζουμε την γάτα μας και για πόσο χρόνο;

Αυτό εξαρτάται από την ράτσα της γάτας και από το μάκρος του τριχώματος (βραχύτριχες ή μακρύτριχες).

Οι βραχύτριχες γάτες χρειάζονται χτένισμα κάθε βδομάδα περίπου ή και συχνότερα, όταν είναι άρρωστες ή ηλικιωμένες και δεν έχουν τη διάθεση να αυτοκαθαριστούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούρτσα ή χτένα ειδική για γάτες. Έτσι, οι νεκρές τρίχες απομακρύνονται και φυσικά δεν πέφτουν από μόνες τους στο πάτωμα ή πάνω στον καναπέ!

Στις μακρύτριχες γάτες το τρίχωμα χρειάζεται καθημερινή φροντίδα γιατί αν μπερδευτεί πολύ, δημιουργούνται κόμποι.

Αν η γούνα της γάτας σας δεν είναι μπλεγμένη, απλά βουρτσίστε το τρίχωμά της. Χτενίστε τη γάτα σας για 5-15 λεπτά. Οι περισσότερες γάτες αγαπούν το βούρτσισμα, αλλά αν στη δική σας γάτα δε φαίνεται να της αρέσει η διαδικασία, αφήστε τη να φύγει και προσπαθήστε ξανά αργότερα. Επιβραβεύστε την με μια λιχουδιά κάθε φορά και για όσο χρόνο κάθεται.

Αν πάλι παρατηρήσετε μπλεγμένες μάζες με κόμπους τριχών στο τρίχωμα της γάτας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσεκτικό, υπομονετικό βούρτσισμα. Παραμένοντας πάνω στη γούνα ακριβώς κάτω από τον κόμπο, ενώ βουρτσίζετε θα αποτραπεί το τράβηγμα των τριχών.