Ορισμένα κατοικίδια έχουν φυσικά υγιή, καθαρά αυτιά, ενώ άλλα απαιτούν τακτικό καθαρισμό αυτιών για να αποτρέψουν τη συσσώρευση σκόνης αλλά και υγρασίας που μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του αυτιού.

Τα συμπτώματα μιας ωτίτιδας είναι το ξύσιμο του κεφαλιού, η οσμή ή το περιστασιακό κούνημα του κεφαλιού.

Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από τη φυλή, την δραστηριότητα, την ηλικία και την παραγωγή κεριού του αυτιού τους. Στα περισσότερα σκυλιά με υγιή αυτιά ένας καθαρισμός μία φορά το μήνα είναι αρκετός.

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας, συγκεντρώστε τα παρακάτω:

Βρεγμένο πανί ή βαμβακερούς δίσκους που χρησιμοποιούν στο ντεμακιγιάζ
Ορός καθαρισμού αυτιών για σκύλους (ζητήστε από τον κτηνίατρό σας μια σύσταση, καθώς υπάρχουν διαφορετικά καθαριστικά για διαφορετικές καταστάσεις)
Καθαρή πετσέτα
Βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο για να διατηρήσετε το σκυλί σας ήρεμο
Λιχουδιές για ενθάρρυνση και καλή συμπεριφορά

Παρακαλούμε, μην χρησιμοποιείτε ποτέ βαμβακερές μπατονέτες στα αυτιά του σκύλου σας. Είναι εύκολο να τα εισαγάγετε πολύ βαθιά στον ακουστικό πόρο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Βήμα βήμα για τον καθαρισμό των αυτιών

1. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι άνετος και χαλαρός. Στη συνέχεια, σηκώστε το αυτί του, κρατώντας το ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας, ώστε να κοιτάξετε καλά το εσωτερικό του αυτιού του.

2. Εξετάστε το αυτί του και ελέγξτε για τυχόν ερυθρότητα, έκκριση ή άσχημη μυρωδιά. Μια μικρή ποσότητα ανοιχτόχρωμου κεριού είναι φυσιολογική. Εάν δείτε μεγάλη ποσότητα κεριού, τα αυτιά να είναι κόκκινα, πύον ή παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

3. Εάν όλα φαίνονται φυσιολογικά, σκουπίστε την είσοδο του αυτιού με το υγρό πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και το υπερβολικό κερί.

4. Εισάγετε την άκρη του διαλύματος καθαρισμού αυτιών του σκύλου σας στον ακουστικό πόρο. Προσέξτε να μην πιέσετε πολύ βαθιά ή απότομα. Πιέστε το μπουκάλι για να απελευθερωθεί μια κατάλληλη ποσότητα διαλύματος στο αυτί. Ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή σχετικά με το πόση ποσότητα διαλύματος να εφαρμόσετε στο αυτί.

5. Κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού για να βοηθήσετε το διάλυμα να κυλήσει στο εσωτερικό.

6. Σκουπίστε το υπόλοιπο του διαλύματος με την πετσέτα.

7. Επαναλάβετε στο άλλο αυτί.

8. Εάν ο κτηνίατρός σας σάς δώσει φαρμακευτικές σταγόνες αυτιών για χρήση, εφαρμόστε τις αμέσως μετά τον καθαρισμό. Αυτό διασφαλίζει ότι το φάρμακο μπορεί να εισέλθει στο αυτί και να απορροφηθεί χωρίς να κολλήσει σε περίσσεια κεριού.