Η τακτική φροντίδα της στοματικής υγιεινής της γάτας μας είναι πολύ σημαντική καθώς το βούρτσισμα διατηρεί τα δόντια σε καλή κατάσταση και προλαμβάνει το σχηματισμό πλάκας και μια πιθανή περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι από τις πιο συχνές ασθένειες των δοντιών που εμφανίζουν οι γάτες. Μπορεί να ξεκινήσει από μια απλή ουλίτιδα και να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Το δόντι που έχει προσβληθεί δεν έχει καλή στήριξη και αρχίζει να κινείται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πέσει.

Ωστόσο, εκτός από την απώλεια δοντιών και τη δυσοσμία που προκαλείται, η περιοδοντίτιδα έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία της γάτας εν γένει. Όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι μπορεί να προσβληθούν από τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στα σημεία που εμφανίζεται η περιοδοντίτιδα.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες για να ξεκινήσετε:

  • Προμηθευτείτε μια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σχεδιασμένη αποκλειστικά για γάτες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μη αφρίζουσες οδοντόκρεμες, σε διάφορες γεύσεις. Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας οδοντόκρεμα, καθώς περιέχει φθόριο, που είναι τοξικό για τις γάτες.
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε μόνο μια γατούλα αλλά περισσότερες, μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε την ίδια οδοντόβουρτσα για όλες. Η καθεμία πρέπει να έχει τη δική της, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων μέσω του σάλιου.
  • Επόμενο στάδιο είναι η εξοικείωση της γάτας με την οδοντόκρεμα και τη γεύση της. Ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους για να το πετύχετε είναι να βάλετε στο δάχτυλό σας λίγη οδοντόκρεμα και να της δώσετε να δοκιμάσει. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές μέχρι να συνηθίσει αυτή τη γεύση.
  • Τέλος, θα πρέπει να βρείτε έναν βολικό τρόπο να κρατάτε το κεφάλι της κατά το βούρτσισμα. Είναι σημαντικό η γατούλα να συνηθίσει το άγγιγμα σε αυτό το σημείο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!