Η γρίπη των σκύλων (ή ιός της γρίπης των σκύλων) είναι λοιμώδης αναπνευστική νόσος που προκαλείται από έναν ιό της γρίπης Α, ο οποίος δρα παρόμοια με τα ιικά στελέχη που προκαλούν γρίπη στους ανθρώπους.

Η γρίπη των σκύλων είναι αερομεταφερόμενη και υπερμεταδοτική. Περνά από το ένα ζώο στο άλλο, μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία οι σκύλοι αποβάλλουν όταν βήχουν, γαβγίζουν και φτερνίζονται.

Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών, π.χ. σε μπολ νερού ή περιλαίμια, αλλά και μέσω ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ασθενή σκύλο. Εξυπακούεται πως μετάδοση συμβαίνει και όταν οι σκύλοι τρίβουν τις μύτες μεταξύ τους, ενώ είναι επικίνδυνο να κολλήσουν σε μέρη όπου μαζεύονται πολλοί.

Έχει εκτιμηθεί πως το 20 με 25% των σκύλων που κολλάνε γρίπη είναι ασυμπτωματικοί.

Οι περισσότεροι που προσβάλλονται (80%) έχουν ήπια συμπτώματα, ανάλογα με τα δικά μας. Δηλαδή, βήχα, φτάρνισμα, ρινική έκκριση, πυώδη ρινική έκκριση, καταρροή από τα μάτια, πυρετό, λήθαργο και δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται 2 έως 4 ημέρες μετά την έκθεση. Χρειάζονται λίγες εβδομάδες για την ανάρρωση. Ενδέχεται να φαίνονται κλινικά ΟΚ, εντούτοις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του American Kennel Club, η αποτελεσματική καραντίνα έχει προσδιοριστεί στις 26 ημέρες.