Δεν είναι λίγα τα σκυλιά που πάσχουν από την ασθένεια της ατοπικής δερματίτιδας.

Η αιτία της ασθένειας προκαλείται από πολλούς παράγοντες που βασίζονται στη γεννητική προδιάθεση. Ο σκύλος κληρονομικά φέρει τα γονίδια της πάθησης αυτής αλλά για να εκδηλωθεί χρειάζονται κι άλλοι παράγοντες, όπως οι διατροφικές ευαισθησίες, περιβαλλοντικές συνθήκες (ακάρεα σκόνης, καπνός τσιγάρου και άλλα), εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα. Τα

Τα περισσότερα σκυλιά εκδηλώνουν την ασθένεια όταν είναι μεταξύ 1 – 2 χρονών καθώς η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται πολύ σπάνια σε κουτάβια, σε μέσης ηλικίας σκυλιά και σε ηλικιωμένα σκυλιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ένα σημάδι είναι ο κνησμός χωρίς αλλαγές στο δέρμα. Στη συνέχεια εμφανίζονται φλεγμονές με τυπικά συμπτώματα όπως τριχόπτωση, αλλαγές στο δέρμα (κρούστες, κοκκινίλες, πάχυνση και μαύρισμα του δέρματος).

Σε άλλες περιπτώσεις η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται σε χρόνιες μολύνσεις του αυτιού και φλεγμονές στα πόδια.

Οι περιοχές που επηρεάζονται κυρίως είναι:

  • το πρόσωπο (μάτια, αυτιά, πιγούνι, χείλια)
  • τα πόδια (ανάμεσα στα δάκτυλα και την κάτω πλευρά του πέλματος)
  • οι μασχάλες
  • η κοιλιακή περιοχή

Θεραπεία

Η θεραπεία διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο ο συνδυασμός από διάφορες θεραπείες.
Ο πρώτος στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει τον κνησμό με αντισταμινικά φάρμακα. Επίσης παράλληλα να γίνει μία θεραπεία με προληπτικά μέτρα για εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα. Χρήσιμες είναι οι τοπικές θεραπείες όπως τα μπάνια με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν σε μορφή σπρέι.
Τέλος θα πρέπει να γίνουν τα εξής: απομάκρυνση και μείωση της τυχόν αλλεργιογόνου αιτίας (περιβάλλον), αποκλεισμός διατροφικής αλλεργίας, καλλιέργεια για αποκλεισμό μύκητα, ειδικά διατροφολόγια με βασικά λιπαρά για την ενίσχυση του δέρματος, αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων.

Πηγή: biodog.gr