Η διατροφή του κουταβιού επηρεάζει το πόσο δυνατό, υγιές και χαρούμενο θα γίνει ως ενήλικος σκύλος. Ίσως φανεί περίπλοκο να γνωρίζετε ακριβώς πού, πότε και πώς να ταΐζετε το κουτάβι σας, αλλά οι παρακάτω απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
Πόσο συχνά θα πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου;
Όταν ταΐζετε το κουτάβι σας, είναι καλύτερα να χωρίσετε τις μερίδες του σε μικρότερα, συχνότερα γεύματα ώστε να μην επιβαρυνθεί η πέψη του.
Ακολουθεί ένας απλός οδηγός:
Απογαλακτισμός (όλα τα μεγέθη): τέσσερα γεύματα την ημέρα
Έως τεσσάρων μηνών (μικρόσωμες φυλές) ή έως έξι μηνών (μεγαλόσωμες φυλές): τρία γεύματα την ημέρα
Τεσσάρων έως δέκα μηνών (μικρόσωμες φυλές) ή έξι έως δώδεκα μηνών (μεγαλόσωμες φυλές): δύο γεύματα την ημέρα
Πόσο θα πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου;
Η ποσότητα τροφής που δίνετε στο κουτάβι σας σε κάθε γεύμα ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή και την κατηγορία του μεγέθους του: πολύ μικρό, μικρό, μεσαίο, μεγάλο ή γίγας. Ανατρέξτε στις οδηγίες του παρασκευαστή για την τροφή του κουταβιού και ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ταΐσω το κουτάβι μου;
Ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε το κουτάβι σας είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα και να τη διατηρήσετε. Να το ταΐζετε τις ίδιες ώρες, στο ίδιο μέρος, χρησιμοποιώντας το ίδιο μπολ, ώστε να καταλάβει ακριβώς πότε και πού είναι οι ώρες φαγητού. Δεν χρειάζεται ποικιλία στη δίαιτά του όπως ο άνθρωπος, οπότε διατηρήστε το ίδιο φαγητό κάθε φορά.
Όταν μεταβαίνετε σε διαφορετική τροφή, για παράδειγμα, όταν από κουτάβι γίνονται ενήλικος σκύλος, κάντε το για περίπου μία εβδομάδα, αναμειγνύοντας τις νέες και τις παλιές τροφές και αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό της νέας τροφής.
Αφού αφήσετε κάτω το μπολ του κουταβιού, θα μυρίσει και θα περιεργαστεί με τη μουσούδα την τροφή για να ελέγξει τη θερμοκρασία της. Όταν αρχίσει να τρώει, φροντίστε να το κοιτάτε για να είναι ασφαλές, αλλά μην κάνετε φασαρία από πάνω του ενώ τρώει καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προστατευτική, επιθετική συμπεριφορά.
Αφήστε το μπολ κάτω για 15 έως 20 λεπτά και, στη συνέχεια, απομακρύνετέ το, ακόμη και αν δεν έχει φάει όλο το φαγητό. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει ότι πρέπει να τρώει όταν εσείς αποφασίζετε. Θα πρέπει επίσης να ταΐζετε το κουτάβι σας αφού έχετε φάει ή σε εντελώς διαφορετική ώρα για να αποδείξετε την ιεραρχία του νοικοκυριού. Πάντα να φροντίζετε να υπάρχει αρκετό νερό διαθέσιμο και να το αλλάζετε τακτικά.
Το να δίνετε στο κουτάβι σας αποφάγια ή υπολείμματα μπορεί να οδηγήσει σε κακή συμπεριφορά, καθώς μπερδεύει τη ρουτίνα του. Παρομοίως, προσπαθήστε να αποφύγετε την προσφορά τροφής πολύ συχνά (για παράδειγμα, αφού μάθει μια συγκεκριμένη δεξιότητα) και μην προσφέρετε κεράσματα ως τρόπο να το προσελκύσετε να φάει το «κύριο» φαγητό του: είναι πολύ δυσνόητο για το κουτάβι σας και μπορεί να οδηγήσει στο να μη φάει.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!