Αναρωτιέστε πότε τα κουτάβια ανοίγουν για πρώτη φορά τα μάτια τους;

Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα μωρά, τα κουτάβια δεν ανοίγουν τα μάτια τους αμέσως μετά τη γέννησή τους ούτε αρχίζουν να πίνουν νερό αμέσως.

Τις πρώτες εβδομάδες παραμένουν σχεδόν ακίνητα και αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στον ύπνο και στον θηλασμό του μητρικού γάλακτος, οπότε δεν χρειάζονται άμεσα την όρασή τους.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε τα κουτάβια από την μάνα και τα αδέρφια τους όλο αυτό το διάστημα, ούτε πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τα ματάκια τους. Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και σύντομα θα δείτε το χαριτωμένο και ακαταμάχητο βλέμμα τους πάνω σας.

Τι μπορούν να δουν τα νεογέννητα κουτάβια

Ο χρόνος κατά τον οποίο τα νεογέννητα ανοίγουν τα μάτια τους ονομάζεται μεταβατική περίοδος και ξεκινάει από την 2η εβδομάδα έως την 3η εβδομάδα της ζωής τους. Βέβαια, ακόμα και τότε μην περιμένετε να βλέπουν πεντακάθαρα από την αρχή.

Όταν τα μάτια τους ανοίγουν για πρώτη φορά, δεν μπορούν να εστιάσουν πολύ καλά. Η όρασή τους είναι λίγο θολή και δεν ανέχονται το έντονο φως. Επομένως, θα πρέπει να τα κρατάτε σε χώρο με χαμηλό φωτισμό για να τα προστατεύσετε και να μην τα εκθέσετε στο φως του ήλιου.

Πώς αναπτύσσονται τα μάτια των κουταβιών

Όταν τα μάτια των σκύλων ανοίγουν για πρώτη φορά, έχουν μια γαλακτώδη, γκριζωπή – μπλε εμφάνιση, η οποία με τον καιρό αλλάζει.
Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων με πέντε εβδομάδων τα μάτια τους αρχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ κάτι που ίσως λίγοι ξέρουν είναι ότι τα κουτάβια αρχίζουν να βλέπουν πριν αρχίσουν να ακούνε (τα αφτιά τους ανοίγουν περίπου στις 18-20 ημέρες).