Για πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων, το διάστημα που η σκύλα τους έχει περίοδο μπορεί να είναι μεγάλη ταλαιπωρία.

Κλείνονται στο σπίτι, αποφεύγουν τις μεγάλες βόλτες στο πάρκο γιατί καραδοκούν πολλά άλλα αρσενικά σκυλιά και καλύπτουν στον πανικό τους τα κρεβάτια και τα έπιπλα με παλιά σεντόνια ώστε να αποφύγουν τους αντιαισθητικούς λεκέδες. Εξάλλου, τα έπιπλα είναι ακριβά και λίγοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θέλουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Πάρτε το όμως χαλαρά: υπάρχουν κάποια κόλπα και που θα σας βοηθήσουν να περάσετε τη φάση αυτή αναίμακτα και χωρίς να αγχώνεστε για ανεπιθύμητους απογόνους.

Όσο πιο καλά είστε ενημερωμένοι για την περίοδο και τις αλλαγές που φέρνει αυτή στo σκυλάκι σας, τόσο λιγότερο αγχωτικό θα είναι αυτό το διάστημα για εσάς.

Η περίοδος πρόκειται για τη γόνιμη φάση (φάση οίστρου) του σεξουαλικού κύκλου στα θηλυκά σκυλιά. Το σώμα τους αλλάζει, απελευθερώνονται ορμόνες και η συμπεριφορά τους επηρεάζεται. Αυτή η φυσική διαδικασία συμβαίνει σε όλα τα θηλυκά σκυλιά που έχουν φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα.

Πότε εμφανίζεται η περίοδος για πρώτη φορά;

Όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους, η είσοδος στην εφηβεία κι επομένως η αρχή της σεξουαλικής ωριμότητας διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, οπότε και η περίοδος ξεκινά σε διαφορετικό χρόνο σε κάθε ζωάκι. Καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος είναι όταν το θηλυκό σκυλί είναι πλήρως ανεπτυγμένο και έχει φτάσει στο τελικό μέγεθός του. Ενώ τα μικρόσωμα θηλυκά σκυλιά έχουν πρώτη φορά περίοδο σε ηλικία έξι μηνών, τα σκυλιά των μεγαλόσωμων φυλών, ωριμάζουν πολύ αργότερα και βιώνουν αυτή τη φάση μόλις πριν από την ηλικία των δύο ετών.

Πόσο συχνά έχει περίοδο ένας σκύλος;

Τόσο ο χρόνος της σεξουαλικής ωριμότητας όσο και η συχνότητα της περιόδου μπορεί να διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Τα θηλυκά σκυλιά μικρόσωμων φυλών μπορούν να έχουν περίοδο 2 φορές τον χρόνο, ενώ τα σκυλιά αρχέγονου προτύπου, όπως τα Μπασέντζι, τα Τάι Ρίτζμπακ ή ακόμη και τα Ντίνγκο, αλλά και οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν περίοδο μόνο μία φορά το χρόνο.

Πόσο διαρκεί η περίοδος;

Ολόκληρη η περίοδος (πρόοιστρος + οίστρος) διαρκεί περίπου 18 ημέρες.