Σύμφωνα με την Kristin Elmquist, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων με εμπειρία 30 ετών – τόσο στην ξηρά όσο και στο νερό – είναι απαραίτητο όλοι οι σκύλοι να φορούν σωσίβιο τουλάχιστον την πρώτη φορά που πάνε για κολύμπι.

Είναι σημαντικό, να μην υποθέτετε ότι ο σκύλος σας ξέρει σίγουρα να κολυμπά. Μην τον πιέσετε να μπει στη θάλασσα αν δεν φαίνεται να το προτιμά.

Ένας αγχωμένος σκύλος στο νερό σίγουρα δεν αποτελεί την πιο ασφαλή συνθήκη.

Επίσης, ένα σωσίβιο μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο με περιορισμένη μυική δύναμη ή γνώση της διαδικασίας να συνηθίσει το κολύμπι σιγά-σιγά και με ασφάλεια. Πολλά σωσίβια έχουν και χερούλι από το οποίο μπορείτε να τραβήξετε τον σκύλο σας στην επιφάνεια αν κάτι πάει στραβά.

Η Elmquist προτρέπει τους κηδεμόνες σκύλων να παρατηρούν για να καταλάβουν εάν ο σκύλος τους χρειάζεται σωσίβιο ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση το να του το φορέσετε δεν κάνει κακό.

Ακόμα και αν συμβεί κάποιο ατύχημα, θα ξέρετε ότι ο σκύλος σας θα είναι απολύτως ασφαλής στο νερό, και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ώστε να απολαύσετε το μπάνιο τόσο εσείς όσο και εκείνος.

Στην περίπτωση που ακόμα αναρωτιέστε αν ο σκύλος σας χρειάζεται σωσίβιο, ίσως βοηθήσει να σκεφτείτε το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Πρέπει να είστε σίγουρος/η ότι μπορείτε να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση χωρίς το σωσίβιο, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερτιμάτε τα αντανακλαστικά και την ψυχραιμία σας στην περίπτωση κινδύνου.

Άλλωστε, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αντενδείκνυται η χρήση σωσιβίου όταν κολυμπάει ο σκύλος σας, καθώς δεν ενοχλείται από το σωσίβιο, ούτε χάνει κάτι από την απόλαυση της εμπειρίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αξεσουάρ το οποίο θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον πιστό σας φίλο ό,τι κι αν συμβεί, και να περάσετε μαζί του αξέχαστες διακοπές.