Δεν είναι λίγοι οι μύθοι που κυκλοφορούν για τη διατροφή του σκύλου μας και, παρόλο που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, διαδίδονται από στόμα σε στόμα εδώ και πολλά χρόνια.

Ποιοι όμως από αυτούς είναι αληθείς;

Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες

Μύθος. Οι υδατάνθρακες, εκτός από το γεγονός ότι παρέχουν άμεσα ενέργεια, προμηθεύουν τον οργανισμό του σκύλου με τις απαραίτητες φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες αναγκαίες για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και, κατά συνέπεια, για τη δημιουργία και την προάσπιση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο σκύλος πρέπει να τρώει πάντα την ίδια τροφή

Μύθος. Όταν παρέχουμε στο κουτάβι μας πάντα την ίδια διατροφή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός του να δυσκολεύεται να αφομοιώσει νέες ουσίες λόγω της έλλειψης των κατάλληλων ενζύμων.

Τα αποφάγια μας είναι βλαβερά για τα σκυλιά

Μύθος. Δεν είναι κακό για τον οργανισμό του σκύλου μας το να του δώσουμε μια μικρή ποσότητα από το δικό μας γεύμα. Αρκεί να έχουμε και εμείς οι ίδιοι μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, να αφαιρούμε τις θερμίδες που έχει πάρει από το δικό μας γεύμα, από τη δική του ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Ο σκύλος απαγορεύεται να τρώει ντομάτα, πατάτα ή/και πιπεριά

Είναι αλήθεια ότι όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν σολανίνη, μια ουσία ελαφρώς τοξική, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον σκύλο.

Ωστόσο, επειδή η ώριμη ντομάτα και η κόκκινη πιπεριά είναι πολύ υγιεινές τροφές, και αντικαρκινικές. Μπορούμε να τις δώσουμε στο σκύλο μας βρασμένες, σε μικρά κομμάτια.

Η βρασμένη πατάτα χρησιμοποιείται, κυρίως, σε δίαιτες και στη διατροφή σκύλων που παρουσιάζουν αλλεργίες.

Είναι εξαιρετικά υγιεινή τροφή, αρκεί να μη δίνουμε στο σκύλο μας το νερό μέσα στο οποίο έχει βράσει η πατάτα.

Θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε εξειδικευμένους επαγγελματίες πριν προχωρήσουμε σε οποιονδήποτε «αφορισμό» σχετικά με τη διατροφή του».