Αν ο σκύλος σας είναι από αυτούς που φοβούνται το κολύμπι τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς! Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να διδαχθούν να αγαπούν το κολύμπι.

Τι να κάνετε:

Ξεκινήστε όταν ο σκύλος είναι ακόμη μικρός

Όσο μικρότερος είναι ο σκύλος σας όταν αρχίσει να έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το νερό, τόσο πιο πιθανό είναι να απολαμβάνει το μπάνιο του και να μην το φοβάται.

Ξεκινήστε σιγά σιγά

Ρίχνοντας το σκύλο σας σε μια πισίνα και υποθέτοντας ότι θα καταλάβει πως πρέπει να κολυμπήσει μπορεί να είναι μια πολύ τραυματική εμπειρία για εκείνον ενώ είναι πολλοί οι σκύλοι που δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το σοκ. Γι’ αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία σε μια παιδική ρηχή πισίνα, αφού βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν είτε σκαλοπάτια είτε μια ελαφρώς κεκλιμένη επιφάνεια, για να μπορεί ο σκύλος σας να μπει εύκολα μέσα στο νερό αλλά κυρίως να βγει εξίσου εύκολα αν το αποφασίσει!

Χρησιμοποιείστε λιχουδιές

Χρησιμοποιήστε τις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου σας για να του δώσετε κίνητρο να μετακινηθεί σταδιακά σε βαθύτερο νερό. Δώστε τους μια λιχουδιά μόλις κάνουν το πρώτο βήμα στο νερό και συνεχίστε να τα επιβραβεύετε για κάθε βήμα που κάνουν.

Υποστηρίξτε την κοιλίτσα τους

Όπως και οι άνθρωποι που είναι καινούργιοι στην κολύμβηση, έτσι και οι σκύλοι τείνουν να αφήνουν το πίσω μέρος τους να πέφτει μέσα στο νερό στην προσπάθεια τους να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Η είσοδος στο νερό μαζί τους και η τοποθέτηση του χεριού σας κάτω από την κοιλιά τους για να στηρίξουν το πίσω μέρος τους, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς να κρατήσουν το σώμα τους επίπεδο ενώ κολυμπούν.

Πάρτε μαζί έναν φίλο του και ένα σωσίβιο

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε ένα σκύλο να κολυμπάει είναι να τον βάλετε να παρακολουθήσει έναν άλλον σκύλο. Αν έχετε ή γνωρίζετε ένα άλλο σκυλί που είναι καλός κολυμβητής και τα πάει καλά με το δικό σας, μπορείτε να το φέρετε μαζί στο μάθημα κολύμβησης. Για σκύλους που είναι πολύ νευρικοί με το νερό, ένα σωσίβιο μπορεί να τους βοηθήσει να επιπλέουν και να νιώθουν πιο σίγουροι με την διαδικασία.