Κάποια λάθη στη φροντίδα του τετράποδου φίλου μας, όπως το γεγονός ότι μια μέρα βάλαμε περισσότερο φαγητό στο μπολ του ή δεν το βγάλαμε βόλτα για αρκετή ώρα, δεν έχουν τραγικές συνέπειες. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Έστω κι αν δεν καταφεύγουμε σε αυτές θέλοντας σκόπιμα να κάνουμε κακό στο κατοικίδιό μας.
 
Αφήνουμε το σκύλο μας να βγάλει το κεφάλι του από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή τον βάζουμε στην καρότσα ενός φορτηγού. Έτσι, μειώνουμε δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσής του στην έστω και σπάνια περίπτωση ενός ατυχήματος.
 
Τον βγάζουμε βόλτα χωρίς λουράκι. Ακόμα και αν ο σκύλος μας είναι ο πιο καλά εκπαιδευμένος και ήρεμος στον κόσμο, αρκεί ένας ξαφνικός, δυνατός θόρυβος για να τον βγάλει εκτός εαυτού, στέλνοντάς τον π.χ. στη μέση του δρόμου. Μπορούμε να τον αφήνουμε να τρέχει ελεύθερος, αλλά σε περιφραγμένες περιοχές, μακριά από αδέσποτα ζώα και μικρά παιδιά, όπου έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.
 
Τον αφήνουμε έξω όταν κάνει πολλή ζέστη ή κρύο. Ακόμα και τα μεγαλόσωμα σκυλιά, που, σωστά ή λάθος, θεωρούνται πιο ανθεκτικά, υποφέρουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως σε έναν καύσωνα ή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν το τετράποδό μας ζει π.χ. σε αυλή, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να υπάρχει ένα ζεστό σπιτάκι για να προστατεύεται και από τον ήλιο και από την παγωνιά.
 

Τον αφήνουμε μόνο του σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Το καλοκαίρι ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμα και σε σκιά, γίνεται θερμοκήπιο μέσα σε λίγα λεπτά. Το χειμώνα, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ψυγείο. Γι’ αυτό, όπως δεν θα αφήναμε ποτέ το παιδί μας μόνο μέσα σε ένα αυτοκίνητο, δεν θα το κάνουμε ούτε με το αγαπημένο μας τετράποδο.