Αν έχετε γάτα είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη έρθει σε επαφή με το φαινόμενο των τριχομπαλών. Οι τριχόμπαλες αναγνωρίζονται εύκολα γιατί παίρνουν τη διακριτή μορφή κυλινδρικών (σωληνοειδή) μαζών από τρίχες. Ορισμένες φορές μια τριχόμπαλα θα συνοδεύεται από χολή ή σωματίδια τροφής.

Οι τριχόμπαλες σχηματίζονται στο στομάχι της γάτας σας από τρίχες που έχουν καταπιεί, ενώ περιποιούνται το τρίχωμά τους.

Οι γάτες δε μπορούν να φτύσουν τις τρίχες επειδή οι γλώσσες τους καλύπτονται από εκατοντάδες κοφτερά σημεία. Αυτά τα κοφτερά σημεία δεν επιτρέπουν την κίνηση των τριχών προς τα εμπρός κι έξω από το στόμα της γάτας. Ένας άλλος λόγος εμφάνισής τους είναι επειδή οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα απέκκρισης τριχών.

Οι γάτες συνήθως θα κάνουν εμετό μια μεγάλη, σωληνοειδή μάζα τριχών. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας.

Εάν η γάτα σας βήχει συχνά για τριχόμπαλες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Ακολουθούν μερικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Laxatone: Πρόκειται για ένα γευστικό πόσιμο τζελ που μπορεί να βοηθήσει στη δέσμευση των τριχών στο στομάχι και να διευκολύνει τη διέλευση των τριχών μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα της γάτας σας.

Ειδικές δίαιτες: Ορισμένες συνταγές τροφής για γάτες διατίθενται στο εμπόριο για την πρόληψη και / ή τον έλεγχο των μαλλιών. Αυτές οι δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας του γαστρεντερικού φυσιολογικού. Μερικές OTC δίαιτες περιλαμβάνουν: Purina Pro Plan Focus Adult Hairball Management ή Royal Canin Hairball Care για γάτες. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι χρήσιμες για ορισμένες γάτες.

Συνταγογραφούμενες δίαιτες: Εάν η γάτα σας δυσκολεύεται να αποβάλει τα χτενίσματα μαλλιών, τότε θα πρέπει να μιλήσετε στον τακτικό κτηνίατρο της γάτας σας σχετικά με τις επιλογές για δίαιτα συνταγών ή πρόσθετα τροφίμων που μπορεί να είναι χρήσιμα.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!