Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του σκύλου μας είναι σημαντικός, αν θέλουμε να περάσουμε μαζί πολλά, καλά χρόνια. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κάθε χρόνο ένα τσεκ-απ για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας τους.

Το τσεκ-απ του σκύλου μας βήμα προς βήμα:

Ξεκινάμε με μία καλή κλινική εξέταση, που μπορεί να αναδείξει διάφορα σοβαρά ή μη προβλήματα υγείας. Η πρώτη αυτή εξέταση πρέπει να γίνεται άμεσα με την απόκτηση του κατοικίδιου, ακόμα κι όταν το κατοικίδιο είναι λίγων μηνών, ώστε να διαγνωστούν πιθανά συγγενή προβλήματα, όπως για παράδειγμα ένα φύσημα στην καρδιά.

Στο εξάμηνο, γίνεται αιμοληψία για τον πρώτο έλεγχο για λεϊσμανίαση (καλαζάρ) και διροφιλαρίωση (βλ. σκουλήκι της καρδιάς).

Στην περίπτωση που το ζωάκι μας ήταν αδέσποτο, ο έλεγχος πρέπει να είναι πιο λεπτομερής και να περιλαμβάνει και αιμοδιάγραμμα, που παλιά το λέγαμε γενική αίματος – δείχνει αιματοκρίτη, λευκά, αιμοπετάλια κ.ά.

Ένας σκύλος, ιδίως μεγαλόσωμης φυλής, χρειάζεται και ορθοπεδικό, κλινικό και ειδικό ακτινολογικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 4 με 5 μηνών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προλάβουμε πράγματα, αν διαπιστωθεί προδιάθεση για δυσπλασία των ισχίων.

Είναι καλό με την ενηλικίωση, περίπου στο πρώτο έτος, να γίνεται ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος, ώστε να τον έχουμε ως κριτήριο και μέτρο σύγκρισης στο μέλλον.

Αν είναι ταλαιπωρημένο το ζώο, οφείλουμε να ελέγξουμε την ηπατική και τη νεφρική λειτουργία του. Αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, γι’ αυτό από τα 7 χρόνια και μετά ο σχετικός προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι ετήσιος.

Στην ίδια ηλικία, καλό είναι να ξεκινάμε και τον υπέρηχο κοιλίας, προληπτικά. Δείχνει τα όργανα της κοιλιάς και αν υπάρχουν μάζες ή πιθανές μεταβολές.
Έως τότε, κάθε χρόνο οφείλουμε να ελέγχουμε προληπτικά το κατοικίδιό μας για νοσήματα: λεϊσμανίαση και ερλιχίωση.

Όταν το ζωάκι μας γίνεται υπερήλικας, χρειάζονται δύο επισκέψεις τον χρόνο, για καλές κλινικές εξετάσεις, ώστε να δει ο γιατρός πράγματα που δεν παρατηρεί ο ιδιοκτήτης. Κάνουμε ψηλάφηση στην κοιλιά, έλεγχο της καρδιάς, των πνευμόνων, των λεμφαδένων κ.ά.

Τέλος, είναι χρήσιμο να ελέγχουμε το ζώο όταν μας αποχαιρετούν τα τσιμπούρια και οι σκνίπες, κάτι που συνήθως συμβαίνει από τον Οκτώβριο και μετά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!