Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το ιδανικό βάρος της γάτας ανά ηλικία;

To ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλά πράγματα.  Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος της γάτας είναι:

Ηλικία

Η ηλικία της γάτας επηρεάζει κατά πολύ το βάρος της. Και αυτό διότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γατούλες κινούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να πάρουν κάποια κιλά.

Φύλο

Έρευνες έχουν δείξει πως οι θηλυκές γάτες είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου.

Φυλή

Η φυλή της γάτας είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Ορισμένες φυλές έχουν από τη φύση τους λιγότερο βάρος, ενώ κάποιες άλλες είναι πιο εύκολο να γίνουν υπέρβαρες κάποια στιγμή.

 Το βάρος της γάτας ανά ηλικία

Κάθε γάτα, όπως είναι φυσιολογικό, αυξάνει το βάρος της όσο μεγαλώνει. Ένας κατά προσέγγιση πίνακας που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται η γάτα σας είναι ο παρακάτω:

4-5 εβδομάδες: 400 γραμμάρια

2 μήνες:  1,3 κιλά

5 μήνες:  1,8 κιλά

10 μήνες:  2 κιλά

1 έτος:  3,5 κιλά

2 έτος:  4 κιλά

Φυσικά, οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι απόλυτες και αφορούν τον μέσο όρο του ιδανικού βάρους.

Πως να διατηρήσω καλή φυσική κατάσταση για τη γάτα μου;

Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε εάν η γάτα σας είναι αδύνατη, φυσιολογική, παχύσαρκη ή υπέρβαρη. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή τόσο για τις ποσότητες της τροφής της, αλλά και το είδος αυτής. Με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά.

Έπειτα, σημαντικό είναι να ακολουθήσετε πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής, με τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό του κατοικιδίου σας. Τα παιχνίδια και η κινητικότητα βοηθούν επίσης πολύ, ώστε η γάτα σας να παραμένει ενεργή και δραστήρια. Όσο πιο δραστήρια είναι, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να διατηρήσει το φυσιολογικό της βάρος.