Το ήξερες ότι το είδος της τροφής που δίνεις στη γάτα ή τον σκύλο σου μπορεί να επιβαρύνει… την υγεία του πλανήτη;

Oι τροφές για κατοικίδια συνήθως βασίζονται στο κρέας, το οποίο –ως γνωστόν– έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αν αναλογιστούμε πόσα σκυλιά και γατιά υπάρχουν στον πλανήτη, καταλαβαίνουμε ότι η συνεισφορά της διατροφής τους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν είναι ασήμαντη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ένας σκύλος 10 κιλών που καταναλώνει την ημέρα περίπου 500 θερμίδες ξηράς τροφής θα έχει αποτύπωμα 828 κιλών ισοδύναμο CO2 τον χρόνο (παγκόσμια μονάδα μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).

Ο ίδιος σκύλος, αν τραφεί με υγρή τροφή θα έχει 6.541 κιλά ισοδύναμο CO2.

Το νούμερο αυτό είναι σχεδόν όσο του μέσου Βραζιλιάνου πολίτη, του οποίου το αποτύπωμα άνθρακα είναι 6.690 κιλά ισοδύναμο CO2 ετησίως. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Για παράδειγμα, το ετήσιο διατροφικό αποτύπωμα ενός σκύλου μέσου μεγέθους στην Ιαπωνία ισοδυναμούσε με το «οικολογικό αποτύπωμα» ενός Ιάπωνα για το ίδιο διάστημα.

Η διατροφή με υγρή τροφή είχε τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ενώ η διατροφή με ξηρή τροφή τον μικρότερο. Ένας βασικός λόγος ήταν ότι σχεδόν το 90% των θερμίδων στις υγρές τροφές προέρχονταν από ζωικά συστατικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ξηρές τροφές έφτανε το 45%.

Σε απλά μαθηματικά, το να ταΐζουμε το κατοικίδιό μας αποκλειστικά με υγρή τροφή μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση τόσου διοξειδίου του άνθρακα, όσο το να οδηγούμε με το αυτοκίνητο περίπου 48 χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που περνούν από την υγρή τροφή στην ξηρά τροφή μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους πιο βιώσιμα, ενώ παράλληλα τους παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.