Ο κύριος λόγος που οι σκύλοι παχαίνουν είναι λόγω της υπερβολικής ποσότητας τροφής. Αυτό συχνά συμβαδίζει με πάρα πολλές επιβραβεύσεις και λιχουδιές.

Είναι επομένως απαραίτητο να τηρούνται οι συνιστώμενες ποσότητες τροφής για απώλεια βάρους.

Εάν μετράτε την ξηρά τροφή μόνο με ένα κυπελλάκι μέτρησης, η ποσότητα τροφής είναι συνήθως πολύ υψηλή – συχνά έως και είκοσι τοις εκατό. Διότι ιδίως σε μικρόσωμους σκύλους, δέκα παραπάνω κόκκοι ξηράς τροφής μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο στην απώλεια αλλά και στην πρόσληψη βάρους. Γι’ αυτό θα πρέπει να ζυγίζετε την τροφή με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς κουζίνας.

Περιορίστε επίσης τον αριθμό των καθημερινών λιχουδιών και προϊόντων μάσησης για το σκύλο σας, καθώς αυξάνουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Συνολικά, οι λιχουδιές επιβράβευσης δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το δέκα τοις εκατό της υπολογισμένης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Επιπλέον, αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν στη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα τροφής.

Συμβουλή: Για να μπορείτε να δίνετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο τόσες πολλές λιχουδιές όπως προηγουμένως, απλώς δημιουργήστε πολύ μικρές μπουκιές από αυτές. Ο σκύλος δεν νοιάζεται για το μέγεθος!

Mην ξεχνάτε την άσκηση

Για απώλεια βάρους θα πρέπει σίγουρα να διακόψετε το τάισμα με τη συνήθη τροφή και σταδιακά να συνηθίσετε το σκύλο σας σε μια ειδική διαιτητική τροφή. Η αλλαγή στην τροφή από μόνη της δεν μπορεί, ωστόσο, να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο τετράποδος φίλος σας κινείται επαρκώς. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής για το σκύλο φροντίζει για αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Οι περιττές αποθέσεις λίπους διασπώνται και δημιουργούνται νέοι μύες.

Σημαντικό είναι να προσαρμόζετε την εκπαίδευση στο επίπεδο φυσικής κατάστασης του σκύλου. Για την αρχή έχει αποδειχθεί ωφέλιμη η άσκηση στο νερό ή σε μαλακό έδαφος προκειμένου να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις. Αυξήστε αργά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.