Η παρουσία ενός κατοικιδίου στο σπίτι είναι πάντα ένας λόγος παραπάνω για να βγούμε μια βόλτα ή να παίξουμε στον κήπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι ενθαρρύνει τα παιδιά να βγουν έξω και να περπατήσουν σε στιγμές που μπορεί να προτιμούσαν να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Τι γίνεται όμως όταν έρθουν σε επαφή οι τρίχες σκύλου με το μωρό; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Αναλύοντας δεδομένα από 22.000 παιδιά σε έρευνα σχετικά με το τρίχωμα σκύλου και γάτας, βρέθηκε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία συσχέτιση με κατοικίδια ζώα (τριχωτών και φτερωτών) στη νηπιακή ηλικία και άσθματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Αντίστοιχα, καμία συσχέτιση δεν βρέθηκε για το αλλεργικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα με οποιοδήποτε είδους κατοικίδιο στα πρώτα χρόνια ζωής.

Υπήρξε όμως ένδειξη συσχέτισης μεταξύ τριχωτών κατοικιδίων στα 2 πρώτα χρόνια ζωής με μειωμένη πιθανότητα ευαισθητοποίησης σε αερο-αλλεργιογόνα. Η μετά-ανάλυση κατέληξε πως τα κατοικίδια δεν σχετίζονται με την αύξηση ή την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος ή αλλεργικής ρινίτιδας και πως δεν θα πρέπει να δίνονται συμβουλές προς αποφυγή ή απόκτησή τους.

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν έχουν σκύλο και νεογέννητο μωρό στο σπίτι. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό μαζί με τον σκύλο χωρίς επίβλεψη, όσο φιλικός κι αν είναι. Η συμβουλή ενός εκπαιδευτή σκύλων είναι απαραίτητη πριν τη συμβίωσή τους.