Υλικά για 4 άτομα

Για τη βάση

250 γρ. μπισκότα τύπου Digestive
125 γρ. βούτυρο λιωμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού

Για τη γέμιση

500 γρ. τυρί κρέμα
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 αβγά
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
300 γρ. ξυνόκρεμα (sour cream)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενη βάση, με διάμετρο βάσης 22 εκ. και βάθος 6 εκ.

Για τη βάση

Θρυμματίζετε στο μούλτι τα μπισκότα σε σκόνη, προσθέτετε και το βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.

Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση και τα τοιχώματα. Το βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

Χτυπάτε με το μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να έχετε ένα λείο και αφράτο μείγμα.

Προσθέτετε τα αβγά, ένα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να συνδυαστούν πλήρως.
Ρίχνετε και το χυμό λεμονιού και τη ξυνόκρεμα και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί πάνω από τη κρύα βάση, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο σβήνετε το φούρνο και το αφήνετε για 3 ώρες να κρυώσει μέσα στο φούρνο με τη πόρτα μισάνοιχτη.
Το αφαιρείτε από το φούρνο και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή και όλη τη νύχτα για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά.

Το κόβετε σε κομμάτια, το γαρνίρετε, προαιρετικά, με φρούτα της επιλογής σας και σερβίρετε