Νόστιμο, ελαφρύ και γρήγορο κριθαρότο με γαρίδες.

Υλικά:

300 γρ. Κριθαράκι Μέτριο

500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους (40/60)

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καυτερή πιπεριά “κέρατο”, ψιλοκομμένη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

100 ml λευκό κρασί

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

800 ml καυτό νερό

½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

γλυκιά πάπρικα

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά, να πάρουν λίγο χρώμα. Όσο σοτάρουμε, τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο.

Ζεσταίνουμε άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, ½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα και το Κριθαράκι Μέτριο  και σοτάρουμε για 1 λεπτό, αλατοπιπερώνοντας καλά.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ⅓ του καυτού νερού, ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε άλλο ⅓ καυτό νερό με την κουτάλα. Όταν το κριθαράκι απορροφήσει και αυτό, ρίχνουμε την τελευταία δόση υγρών και ανακατεύουμε σταθερά.

Όσο είναι ακόμα ζουμερό το κριθαράκι, αλλά έχει απορροφήσει τη μεγαλύτερη ποσότητα υγρών, ρίχνουμε τις γαρίδες και τη μισή ποσότητα ψιλοκομμένου βασιλικού, ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό και αποσύρουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό μαζί με λίγες γαρίδες σε κάθε πιάτο και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!