Υλικά:

400 γρ. αλεύρι ολικής
100 γρ. ζάχαρη άχνη, προαιρετικά
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. βούτυρο light, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
2 κ.σ. νερό, παγωμένο
1 αβγό
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
2 κιλά κεράσια, (1.500 γρ. καθαρισμένα)
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
50 γρ. κονιάκ
250 γρ. καστανή ζάχαρη 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το παγωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό, το αβγό και τα πλάθουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με τον πλάστη ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά του και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30′. Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τα κεράσια, τον χυμό λεμονιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 5′. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 30′ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC στον αέρα. Αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο αβγού, τον οποίο έχουμε αραιώσει σε 1 κ.σ. νερό και την ψήνουμε για 50-60′. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 ώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!