Παγκόσμια ημέρα donut - Σήμερα τρώμε χωρίς ενοχές

Παγκόσμια ημέρα donut - Σήμερα τρώμε χωρίς ενοχές

Ως παγκόσμια ημέρα donut θεωρείται η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου, ως ανάμνηση μιας πετυχημένης εκδήλωσης με όνομα «Doughnut Day» που έγινε το 1938 προς τιμήν των ανδρών και γυναικών που προσέφεραν ντόνατς στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το donut είναι ένα είδος τηγανητής ζύμης. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες ανάμεσά τους και στην Ελλάδα και παρασκευάζεται σε ποικίλες μορφές, με πλούσια γέμιση και επικαλύψεις από σοκολάτα, ζάχαρη, κρέμα, μέλι, μαρμελάδα.

Κάμποσες οι θερμίδες τους, ανάλογα με το τι περιέχουν. Ακόμα και τα σκέτα είναι επιβαρυμένα, αφού μιλάμε για τηγανιτή ζύμη. Ένα μικρό σκέτο donut έχει 166 θερμίδες. Η εκδοχή με την κρέμα και επικάλυψη μαρμελάδα ξεπερνά τις 300. Αυτό με τη σοκολάτα, δεν θέλεις να ξέρεις, αλλά να το φας.  
Ο λόγος που αγαπήθηκαν από όλη την υφήλιο είναι η γλυκιά και νόστιμη γεύση τους, η αφράτη δομή τους αλλά και οι πολλές επιλογές στα σχήματα, τα μεγέθη, τις επικαλύψεις, τα χρώματα και τις γεμίσεις τους.

H ιστορία

Υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές: Μια θεωρία υποστηρίζει ότι εφευρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική από την ολλανδούς αποίκους, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι στο να μοιράσουν στο κόσμο και άλλα αμερικάνικα επιδόρπια, συμπεριλαμβανομένων των cookies, μηλόπιτες και κόμπλερ (ένα είδος γλυκού με μπισκότο και μήλα).

Πράγματι, τον 19ο αιώνα, ως donut αναφέρεται μερικές φορές ως ένα είδος oliekoek (ολλανδική λέξη κυριολεκτικά σημαίνει πλακούντες), ένα ζαχαρούχο κέικ τηγανισμένα σε λίπος.

Ένας άντρας ονόματι Hanson Gregory από την άλλη, υποστηρίζει μια δική του θεωρία. Ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο ίδιος, μόλις 16 ετών, όταν βρισκόταν σε ένα εμπορικό πλοίο το 1847 και έπλαθε την ζύμη, και στη συνέχεια δημιούργησε τη τρύπα στη μέση με τον πάτο από το κουτί του αναψυκτικού του.

Η τελευταία θεωρία, διατυπώνεται από τον ανθρωπολόγο Paul R. Mullins, ο οποίος υποστηρίζει πως η πρώτη συνταγή για Donut διατυπώνεται σε ένα αμερικάνικο βιβλίο μαγειρικής το 1830 που συμπεριελάμβανε τα donut ως αμερικάνικη συνταγή. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το γνωστό donut έμοιαζε και είχε την γεύση του σημερινού, κατοχυρώνοντας έτσι το γλυκό ως αμερικάνικη συνταγή.

Το 1920, ο ρωσικής καταγωγής, Αντόλφ Λεβίτ δημιούργησε την πρώτη μηχανή donut στη Νέα Υόρκη.

Οι Άγγλοι το γράφουν doughnut, oι Αμερικάνοι το αναφέρουν ως donut και οι Γερμανοί ως berliner (στρογγυλό και γεμιστό με μαρμελάδες ή κρέμες).

Τα περισσότερα αμερικάνικα καταστήματα donut τα μοιράζουν σήμερα δωρεάν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top