Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν σας σερβίρουν ξαναπαγωμένο παγωτό

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν σας σερβίρουν ξαναπαγωμένο παγωτό

 

Παρφέ, σορμπέ, χωνάκι, σοκολάτα, καϊμάκι…. Όπως και να το γευτείς, το παγωτό αποτελεί σίγουρα το πιο απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού.

Ωστόσο η εκ νέου κατάψυξη σε ένα αποψυγμένο παγωτό αλλάζει την υφή του, και την μετατρέπει σε κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή. Παράλληλα μπορεί να προκληθεί βακτηριακή μόλυνση.

Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, αρχίζει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Όταν ξαναπαγώσει, θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά τα βακτήρια δεν πρόκειται να σκοτωθούν.

Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη.

Αν όμως είχαν σχεδόν λιώσει εκτός κατάψυξης, τότε υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όσων τα καταναλώσουν.
Συγκεκριμένα, το παγωτό λιώνει σε περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια (όπως το Listeria monocytogenes) αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον του.

Πώς να προστατευτείτε;

Αν δεις ότι το παγωτό είναι κρυσταλλωμένο, πιο σκληρό από το κανονικό, και πιο αδιάφορο/ουδέτερο στη γεύση, τότε σίγουρα πρέπει να το αφήσεις και να επιλέξεις ένα άλλο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top