Η κλασική συνταγή της μαμάς για το παστίτσιο άλλαξε λίγο και έγινε πιο light!
Δοκιμάστε την και σίγουρα θα την υιοθετήσετε στα γεύματα σας.

Υλικά
300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ζωμό κότας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι,μοσχοκάρυδο,μαϊντανός, φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε  λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφαιρείτε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτετε τους 3 κρόκους. Ρίχνετε στο τέλος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που θα το χρησιμοποιήσετε στο τέλος της συνταγής.Στο μεταξύ  βράζετε  τα μακαρόνια. Στραγγίζετε  και προσθέτετε  τα ασπράδια και τη φέτα σε τρίμματα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτετε  το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον πελτέ και τον κύβο και τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τα κομματάκια ντομάτας, τη ζάχαρη,  το αλάτι και το  πιπέρι, τα μυρωδικά που εσείς θέλετε. Μαγειρεύετε  40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει  όλα τα υγρά του το φαγητό. 
Στον κιμά ρίχνετε  το 1/4 από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στον πάτο του ταψιού βάζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε  λίγο με μια σπάτουλα. Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.Τέλος ρίχνετε το τυρί που κρατήσατε  στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλετε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.