Υλικά:

430 γρ. ζάχαρη
8 κρόκους και 5 ασπράδια αυγών
150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
2 βανίλιες
24 γρ. αμμωνία
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2-3 κ.γ. χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα

Εκτέλεση:

Χτύπα στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Σε άλλο μπολ χτύπα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Πρόσθεσε στους κρόκους με τη ζάχαρη, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι (ή πορτοκάλι), την αμμωνία διαλυμένη στο χλιαρό γάλα και τις βανίλιες. Μετέφερε το μείγμα σε μπολ που θα ζυμώσεις.

Πρόθεσε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά.

Ρίξε το αλεύρι σε δόσεις και ζύμωσε το μείγμα.

Βούτα τα χέρια σου στο λιωμένο βούτυρο και συνέχισε το ζύμωμα (βουτώντας τα χέρια σου) μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να έχεις ένα μέτριο ζυμάρι.

Άφησέ το να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά.

Πλάσε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλεις, βάλτα σε λαμαρίνα που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.