Ας Κάνουμε μια Παύση για το καλό μας!

Πόσα από τα πράγματα που βάζεις στο καλάθι του σούπερ μάρκετ χρειάζεται πραγματικά;

Έχεις προσέξει ότι όταν πηγαίνεις για ψώνια νηστικός και κουρασμένος αγοράζεις πολύ περισσότερα τρόφιμα απ΄όσα χρειάζεσαι;

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν ψωνίζεις χωρίς λίστα, καταλήγεις να αγοράζεις πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι;

Έχεις αναρωτηθεί πόσα αγαθά χρειαζόμαστε πραγματικά;

Το να αγοράζουμε συνέχεια περισσότερα τρόφιμα και αγαθά δεν κάνει μόνο κακό στην τσέπη μας. Επηρεάζει το περιβάλλον και τελικά ολόκληρο τον πλανήτη και την βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με μελέτες, σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου. Κι όταν λέμε αλυσίδα τροφίμων, δεν εννοούμε μόνο τη κατανάλωση. Αναφερόμαστε κυρίως στην επεξεργασία, στη συσκευασία, στις μεταφορές, καθώς και στα απορρίμματα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τόσο καταστροφικά αέρια του θερμοκηπίου παράγονται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού, κι αυτό εντελώς ανεξάρτητα από το αν τα τρόφιμα θα καταναλωθούν ή όχι. Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και ενώ η μάχη για τη Βιωσιμότητα του πλανήτη συνεχίζεται, ένας από τους βασικούς στόχους της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, είναι να μειωθούν στο μισό οι απώλειες τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και ταυτόχρονα να μειωθούν στο μισό τα απόβλητα τροφίμων τόσο στα καταστήματα όσο και στα σπίτια.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αναλαμβάνει δράση

Η 18μηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, έδειξε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια. Επιπρόσθετα, κάθε πολίτης πετάει κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 87 κιλά τρόφιμα από το νοικοκυριό του. Η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, πολύ κακή επίδοση στο θέμα της σπατάλης τροφίμων σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει και πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις που έχουν ως βασικό στόχο να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σοβαρό θέμα τεράστια έκταση και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πρώτα από όλα, η ΑΒ Βασιλόπουλος ήδη από το 2019, έχει υιοθετήσει «πράσινη» συμπεριφορά και έχει θέσει ως βασικό της στόχο να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025. Επιπρόσθετα, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης, προσφέρει τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης σε κοινωνικές ομάδες και συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Το 2022 μόνο πρόσφερε πάνω από 9,1 εκατομμύρια γεύματα μέσα από το πρόγραμμα! Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε». Η προσπάθεια αυτή ενώνει δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης, επιστήμονες και ερευνητές και μέσα από συντονισμένες δράσεις αποσκοπεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση στης σπατάλης.

Κάνε μικρά βήματα τη φορά – Η μείωση της σπατάλης ξεκινάει από το σπίτι σου

Με πολύ μικρά βήματα τη φορά ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας, ούτε είμαστε ανεξάρτητες μονάδες. Είμαστε εκατομμύρια οι καταναλωτές και αν ο καθένας αποφασίσει να «Κάνει μια Παύση» και σκεφτεί τι ακριβώς χρειάζεται να αγοράσει, τότε θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και τότε, ναι, όλοι μαζί θα κάνουμε τη διαφορά και θα συνεισφέρουμε στην βιωσιμότητα του πλανήτη.

 

Η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει τις καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και σε συνεργασία με το WWF Ελλάς προτείνουν να αλλάξουμε συνήθειες και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για λιγότερη σπατάλη τροφίμων. Το μικρό βήμα προς τη μεγάλη αλλαγή είναι μια νέα και πολύ απλή συνήθεια: Να Κάνουμε μια Παύση, δηλαδή πριν αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε αν πραγματικά τα χρειαζόμαστε και αν θα προλάβουμε να τα καταναλώσουμε εγκαίρως ή απλώς θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Όταν αγοράζουμε υπεύθυνα βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι, και το περιβάλλον και η τσέπη μας.

Όλοι μαζί μειώνουμε τη σπατάλη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

Όλοι μαζί, Κάνουμε μια Παύση για καλό!

Γίνε και εσύ μέρος της αλλαγής και μάθε περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορείς να μειώσεις κι εσύ τη σπατάλη τροφίμων, στο δικό σου σπίτι; Κάνε μια Παύση για να σκεφτείς πόσα πραγματικά χρειάζεσαι. Κάνε Μια Παύση για να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος και να μάθεις ακόμη περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων και πώς μπορείς να συνεισφέρεις στη Βιωσιμότητα του πλανήτη.

Γιατί στην ΑΒ Βασιλόπουλος, το Καλό είναι για Όλους