Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ένα είναι το μόνο σίγουρο όλος ο κόσμος της μόδας θα έχει το βλέμμα του στραμμένο στο ντεφιλέ της Mary Katrantzou και στον ναό του Ποσειδώνα.

Είναι η πρώτη φορά που ο ναός της χρυσής εποχής της Αθήνας, θα δοθεί για μια εκδήλωση αυτού του τύπου.

Εκεί η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου θα παρουσιάσει τη συλλογή της για το καλοκαίρι του 2020, σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας.

Μάλιστα η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ήρθε τον Ιούλιο γεμίζοντας χαρά την σχεδιάστρια η οποία ανυπομονεί για το ντεφιλέ της.

Πώς όμως η Mary Katrantzou κατάφερε αυτό που δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει κανείς άλλος σχεδιαστής;

Αυτό που ουσιαστικά ενέκρινε το ΚΑΣ ήταν το αίτημα του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, ώστε να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου.

Η 36χρονη σχεδιάστρια συμπορεύτηκε με την κυρία Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ, το οποίο θέλησε για τα 30 χρόνια του να κάνει κάτι ξεχωριστό.

Η  Ελληνίδα σχεδιάστρια μίλησε για αυτή την τόσο σημαντική στιγμή στην καριέρα στην ινδική έκδοση της Vogue.

«Νομίζω ότι η Μαριάννα πίστευε πως θα επιθυμούσα μια πιο κλειστή επίδειξη. Όταν εξήγησα σε εκείνη αλλά και στην επιτροπή πως ήθελα να κάνω κάτι αφιερωμένο στην Ελλάδα και πως όνειρο μου ήταν αυτό να γίνει στον Ναό του Ποσειδώνα, σιώπησαν.

Είναι  δύσκολο γιατί πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το ΚΑΣ και η διαδικασία πήρε έξι μήνες. Τον Ιούλιο πήραμε το «Ναι» και καταφέραμε αυτό που μέχρι τότε θεωρούσα αδύνατο. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που έβαλα τα κλάματα. Είμαι δέκα χρόνια σε αυτό το χώρο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντέδρασα έτσι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται με στόχο την υποστήριξη των παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και την αναβάθμιση της Μονάδας σε Κέντρο Αριστείας, μέσα από την αγορά νέων μηχανημάτων και τις διεθνείς συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού, όπως είναι το Dana Faber Cancer Institute. Επιπρόσθετα, στο πρωτόγνωρο αυτό σκηνικό αρμονικής συνύπαρξης του αρχαίου κάλλους με την υψηλή αισθητική, τη μόδα και, πάνω απ’ όλα, την απόλυτη προσφορά στα παιδιά, την προσωπική σφραγίδα του βραβευμένου με Οσκαρ μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου θα φέρει η μουσική επένδυση της εκδήλωσης, για την οποία έχουν προβλεφθεί και τηρηθεί στο ακέραιο οι είκοσι προϋποθέσεις που έθεσε το ΚΑΣ.

Ποια είναι όμως η ταλαντούχα Mary Katrantzou που κατέκτησε την Παγκόσμια Βιομηχανία της Μόδας;

Γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1983, και μπορεί να πει κανείς πως το ταλέντο και η αισθητική κατά κάποιο τρόπο τής «κληροδοτήθηκαν», αφού η μητέρα της είναι γνωστή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, ενώ ο πατέρας της ασχολείται με την κλωστοϋφαντουργεία, έχοντας πίσω του ένα ένδοξο παρελθόν, καθώς η οικογένεια του ήταν αυτή που «σημάδεψε» τα αθλητικά παπούτσια στην Ελλάδα, με την μάρκα «Σπορτέξ».

Το 2003, ξεκίνησε να φοιτά στην αρχιτεκτονική στο Rhode School of Design, στην Αμερική, αλλά λίγο διάστημα αργότερα άφησε τις σπουδές της εκεί για να ακολουθήσει το όνειρό της πήγε στο Central Saint Martins College Art and Design στο Λονδίνο, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό.

Το 2005, αποφοίτησε από το κολλέγιο και εκεί ήταν η στιγμή που εγκατέλειψε τις εκτυπώσεις για εσωτερικούς χώρους και μεταφέρθηκε στις εκτυπώσεις στη μόδα και στα υφάσματα.

Το πρώτο άνοιγμα στην καριέρα της έγινε το 2008, στο σόου των αποφοίτων του Saint Martins, όπου παρουσίασε τις πρώτες της δημιουργίες, με κεντρικό θέμα τις εκτυπώσεις από υπερμεγέθη κοσμήματα πάνω σε φανελένια φορέματα, τα οποία δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι φορούσαν γιγάντια αξεσουάρ, που θα ήταν πολύ βαριά στην πραγματικότητα.

Η συλλογή της έλαβε μια υποψηφιότητα για το Βραβείο Επαγγελματισμού από την L’Oreal και τα Harrods, ενώ τον ίδιο χρόνο έκανε το ντεμπούτο της στη Χειμερινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού και των περιοδικών μόδας.

To 2009, άνοιξε την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, όπου παρουσίασε την πρώτη συλλογή της ready-to-wear, (άνοιξη-καλοκαίρι 2009) με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας και του New Gen, που μέσω του προγράμματος χορηγιών στήριξε τη σχεδιάστρια για 6 συνεχόμενες σεζόν.

Μια κολεξιόν για το Topshop παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου για το φθινόπωρο/χειμώνα 2010 και ήταν διαθέσιμο στα καταστήματα τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ τα ρούχα εξαντλήθηκαν μέσα στις πρώτες ημέρες από την κυκλοφορία τους. Η πρώτη διάκριση δεν άργησε να έρθει, το 2010, κέρδισε το βραβείο Swiss Textiles, στη Ζυρίχη και διαδέχθηκε έτσι τον Alexander Wang, προηγούμενο κάτοχο του βραβείου.

Η Μαίρη Κατράντζου «τόλμησε και τα κατάφερε» έχει γράψει η αγγλική Vogue, εφάρμοσε μια καινοτομία, παρουσιάζοντας ρούχα με έντονα χρωματιστά prints σε ολόκληρη την επιφάνειά τους.

Μια μόνο παράγραφος είναι πολύ μικρή για να χωρέσει όλα τα επιτεύγματα της Μαίρη Κατράντζου.

Η παρουσία της στον χώρο της μόδας μετρά πολλές επιτυχίες ενώ ρούχα έχουν φορέσει αρκετές διάσημες κυρίες ανάμεσά τους οι Beyonce, Adele, Sarah Jessica Parker και Cate Blanchett, καθώς επίσης και η πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής, Michelle Obama.

Έχει κάνει σπουδαίες συνεργασίες με σπουδαία και μεγάλα brand όπως: Moncler, Longchamp, Adidas και Victoria’s Secret ενώ έχει σχεδιάσει κοστούμια για το μπαλέτο της Νέας Υόρκης και την Opera de Paris, έχει μπει ακόμη και στον κόσμο των ταινιών μικρού μήκους.

Τα ρούχα της πωλούνται σε περισσότερα από 200 σημεία συμπεριλαμβανομένων των Selfridges, Harvey Nichols, Barneys, Neiman Marcus, Colette, 10 Corso Como, Joyce, Luisa via roma, Mytheresa, Hiphunters, Stylebop, Opening Ceremony και Net a Porter καθώς και σε 47 χώρες.

Η ίδια επιλέγει να φοράει πάντα μαύρα ρούχα και σχεδόν ποτέ δικές της δημιουργίες. «Νομίζω ότι υπάρχουν δύο τύποι σχεδιαστών: αυτοί που φορούν τα δικά τους ρούχα και γίνονται υπερασπιστές της μάρκας τους και εκείνοι που φορούν μονόχρωμα ρούχα για να μετατοπίσουν το επίκεντρο μακριά από τους εαυτούς τους και κοντά στο έργο τους. Σίγουρα ανήκω στη δεύτερη κατηγορία» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.

Αναμφισβήτητα η Mary Katrantzou αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για τις νέες γενιές Ελλήνων σχεδιαστών και όχι μόνο, αφού τόλμησε και τα κατάφερε!

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!