28 Φεβρουαρίου 2023. Το ρολόι έδειχνε 23:21, όταν ο επιβατικός συρμός Intercity 62, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 85.

Το δυστύχημα των Τεμπών αποτελεί το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν λειτουργούσαν τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο ή, ίσως, αν κάποιος από τους μηχανοδηγούς των δύο τρένων είχε πράξει διαφορετικά.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο της εθνικής αυτής τραγωδίας. Παρ’ όλα αυτά, οι συγγενείς ακόμα αναζητούν τη λύτρωση στο πρόσωπο της Δικαιοσύνης. Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά, το μπαλάκι των ευθυνών δεν έχει πάψει να αλλάζει χέρια ακόμα και μετά από έναν χρόνο. Από την πρώτη στιγμή οι συγγενείς, αλλά και η παγκόσμια κοινή γνώμη, φοβούνται πως θα υπάρξουν προσπάθειες συγκάλυψης όσον αφορά τα πολιτικά – και όχι μόνο – πρόσωπα που φέρουν κάποια ευθύνη στο θέμα.

Το έγκλημα των Τεμπών κατέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα μέσο το οποίο θεωρείται το πιο ασφαλές για μακρινές μετακινήσεις. Όσοι έφτασαν πρώτοι έβλεπαν από μακριά τη φωτιά που έκαιγε, με το ΕΚΑΒ να παραλαμβάνει τους τραυματίες προκειμένου να τους μεταφέρει στα νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης.

Στο σημείο της σύγκρουσης επιχείρησαν 17 οχήματα και 150 πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ έγιναν προσπάθειες διάσωσης με περίπου 40 ασθενοφόρα και περισσότερους από 30 αστυνομικούς. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και γερανοφόρα φορτηγά για την ανάσυρση των βαγονιών και τον απεγκλωβισμό ατόμων. Από τους επιζώντες επιβάτες, οι 250 μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Η Δικαιοσύνη αργεί…

Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Φεβρουάριο του 2024 για να επέμβει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ζητήσει την εξέταση κάθε καταγγελίας και κάθε ισχυρισμού από συγγενείς θυμάτων, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ότι διερευνήθηκε κάθε πτυχή της υπόθεσης. Από τα πορίσματα και τις τεχνικές εκθέσεις λείπει ίσως αυτή που εκ προοιμίου όφειλε να είναι η πιο σημαντική και ανεξάρτητη. Αυτή που θα όφειλε να είχε εκδοθεί έστω και σε προκαταρκτική μορφή από τον μοναδικό αρμόδιο γι’ αυτό φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Αυτό θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα διέθετε έναν οργανωμένο και λειτουργικό τέτοιο φορέα, όπως άλλωστε οφείλει να έχει σύμφωνα και με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Ωστόσο οι ανακριτικές αρχές έναν χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών όχι μόνο δεν έχουν στα χέρια τους το πόρισμα κάποιων εξειδικευμένων σιδηροδρομικών διερευνητών, αλλά ο σχετικός Οργανισμός παραμένει ένα «μυστήριο», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό σκέλος του.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος νομοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, λίγες εβδομάδες πριν την τραγωδία, ακόμα και σήμερα παραμένει ουσιαστικά χωρίς σιδηροδρομικούς διερευνητές. Ο πρώτος και μοναδικός σιδηροδρομικός διερευνητής μετατάχτηκε πριν από λίγες ημέρες στον Οργανισμό, χωρίς να διαθέτει κάποια ιδιαίτερα προσόντα ή την απαιτούμενη σιδηροδρομική εμπειρία δεδομένου ότι πρόκειται για έναν… ηλεκτρολόγο, απόφοιτο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τριετή προϋπηρεσία στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Έναν χρόνο μετά, υπάρχουν μόλις τρία πορίσματα και μία ανακριτική έρευνα σε εξέλιξη. Έχουν ασκηθεί διώξεις σε 15 στελέχη και εργαζομένους του ΟΣΕ, ενώ προφυλακιστέοι έχουν κριθεί ο σταθμάρχης της βάρδιας και ο επιθεωρητής διοίκησης του ΟΣΕ.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της μετά από 89 ημέρες, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Από την Επιτροπή, αποχώρησαν στην τελευταία συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, κάνοντας λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης.

Στις 8 Μαρτίου τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν τα πορίσματά τους, ενώ στις 11 Μαρτίου θα κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής στον Πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο zougla.gr