Πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ο κόσμος έχει ήδη κάνει τηλεφωνικές κρατήσεις για να βρει τραπέζι και να πιει καθήμενος τον πρώτο του καφέ, έξι μήνες μετά την καραντίνα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπέζια ούτε για την επόμενη εβδομάδα αφού τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και η παρέα δεν θα ξεπερνάει τα 6 άτομα.

«Είναι πολύ θετικό το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. Η εστίαση έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους κλάδους. Υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο ωστόσο υπάρχουν και πολλά προβλήματα για εμάς που ανοίγουμε έπειτα από έξι μήνες καραντίνα. Είναι σαν να ανοίγεις πρώτη φορά. Ωστόσο ας κρατήσουμε το θετικό της όλης ιστορίας. Είναι ημέρα αισιοδοξίας σήμερα για τον κλάδο μας. Θα προσέχουμε πολύ όσον αφορά τα μέτρα. Και στην προηγούμενη καραντίνα ήμασταν προσεκτικοί και δουλέψαμε σωστά.

Σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής δεν καταλαβαίνω με ποιο κριτήριο την απαγόρευσαν οι ειδικοί και η κυβέρνηση…θεωρώ πως ήταν άστοχη αυτή η κίνηση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής κ. Ιωάννης Δαβερώνης στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε όμως ότι κάποιοι συνάδελφοί του δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις προμήθειές τους τις ημέρες του Πάσχα και αποφάσισαν να μην ανοίξουν σήμερα αλλά στις 15 Μαΐου, ημέρα έναρξης του τουρισμού. Σε ερώτηση, εάν δεν ανοίξουν καθόλου γιατί έχουν πληγεί, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα διευρύνεται και το ωράριο κυκλοφορίας κατά μία ώρα και από τις 10 το βράδυ που ίσχυε μέχρι χθες από σήμερα το επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας ορίζεται στις 11 το βράδυ. Για την μετάβαση στα καταστήματα εστίασης, οι πελάτες θα στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033.

Η εστίαση παραμένει ανοιχτή έως τις 22:45 και οι πελάτες θα πρέπει να φεύγουν εγκαίρως προκειμένου να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους έως την έναρξη απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας του ωραρίου, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν χωρίς μουσική και μόνο σε υπαίθριους χώρους.

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (εξαιρούνται τα φοιτητικά εστιατόρια) προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

 – Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
 –  Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
 – Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
 – Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!