Οι αποφάσεις σχετικά με τη κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, για το αν η κηδεία δηλαδή θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους μέχρι και την εκπροσώπηση στην κηδεία και την άφιξη στην Αθήνα μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, αναμένεται να ληφθούν σήμερα (11/1) το πρωί σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη της κυβέρνησης.

Ο Κωσταντίνος Γκλύξμπουργκ έφυγε το βράδυ της Τρίτης (10/1) από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και ο θάνατός του προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Το θέμα της κήδευσης χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στην έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Τα σενάρια για την κηδεία

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του με δημόσια δαπάνη. Θα φανεί, αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του. Το αίτημα διατυπώνεται εκ μέρους της οικογένειά του και υποστηρίζεται έως ένα σημείο στο γεγονός ότι ο έκπτωτος βασιλιάς είχε διατελέσει αρχηγός του κράτους έως το 1974. Ωστόσο, με το δημοψήφισμα έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που τον συνόδευαν και η Ελλάδα εισήλθε στην μακροβιότερη περίοδο κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους λοιπόν, η κυρίαρχη άποψη εντός της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους.

Για να συζητήσουν σχετικά με τα ζητήματα της κηδείας και του τόπου του ενταφιασμού του Κωσταντίνου, όταν θα συνέβαινε το μοιραίο, βρέθηκαν στο Μαξίμου στενοί συγγενείς του Κωνσταντίνου, οι γιοι του Νικόλαος και ο Παύλος πριν από μια περίπου εβδομάδα. Συνοδεύονταν επίσης από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

Ως γνωστόν, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Έφερε δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».

Διαβάστε τη συνέχεια στο zougla.gr