Τα μάρμαρα σμιλεμένα από το ανθρώπινο χέρι «χόρευαν»  εξ’ αρχής με τις εναλλαγές του αττικού φωτός πάνω στις λευκές αλλά και στις έντονα χρωματισμένες επιφάνειες των αρχιτεκτονημάτων πάνω στον Ιερό Βράχο.

Ήταν και αυτή μία παράμετρος της σοφής αντίληψης των δημιουργών του συμπλέγματος της Ακροπόλεως. Δεν έκτισαν μόνον ναούς. Σμίλεψαν στο μάρμαρο μία ολόκληρη ιδέα για το πώς ένα ανθρώπινο δημιούργημα εντάσσεται μέσα στον χώρο και την Ιστορία.

    Οι αιώνες πέρασαν αφήνοντας το αποτύπωμα της φθοράς από τον χρόνο αλλά και την ανθρώπινη βαρβαρότητα πάνω στο Πεντελικό Μάρμαρο. Έμειναν όμως όρθια τα δημιουργήματα. Πάλεψαν με τον χρόνο και άντεξαν.

Εδώ και πολλές δεκαετίες ο σύγχρονος άνθρωπος προσπάθησε να φωτίσει το μνημείο. Εξ’ αρχής γνώριζε ο «φωτιστής» πώς έχει να κάνει με ένα παγκόσμιο κληροδότημα.

Οι νέες τεχνολογίες φωτισμού και η σύγχρονη αντίληψη ανάδειξης των αρχιτεκτονικών όγκων και του γλυπτού πάνω στην πέτρα, επιτρέπουν πια να αναδειχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το μεγαλείο του Ιερού Βράχου.

Η τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου αυτού του άχαρου και άβολου και τελικά προβληματικού και δίσεκτου 2020, έκρυβε μία έκπληξη για όλη την ανθρωπότητα και ένα μήνυμα φωτός. Η Ακρόπολη, φωτισμένη, αναδεικνύεται όπως ποτέ στο παρελθόν δεν την είχαμε αντικρύσει. Ένα δώρο και μία ευχή σε εποχές περίεργες, ανασφαλείς, επικίνδυνες και άχαρες.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, αποδίδεται το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Φωτίζονται εκ νέου εννέα σημεία στην Ακρόπολη

Για πρώτη φορά, ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου εννέα σημεία: ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό.

Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει πέντε ακόμα μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

 Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

 

Περισσότερα στο zougla.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!