Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα έρχονται τουρίστες στη χώρα μας από τις 15 Ιουνίου και έπειτα, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η λίστα αφορά 29 χώρες και διαμορφώθηκε έπειτα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την είσοδο των τουριστών στη χώρα θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για τους επισκέπτες από 20 χώρες. Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το στάδιο Β’ για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου.

 

Εν τω μεταξύ, από τις προηγούμενες ημέρες οι ειδικοί εργάστηκαν πυρετωδώς για τη δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού για την άμεση, επιτόπου διαχείριση τυχόν κρουσμάτων της επιδημίας.

– Το πρώτο σκέλος για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων αφορά στην εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων στο εσωτερικό του αεροδρομίου. Εδώ θα υπάρξει μία ομάδα του ΕΟΔΥ, που θα θερμομετρά ενδεικτικά κάποιους τουρίστες, ανάλογα με τον αριθμό της πτήσης και τη χώρα προέλευσης. Δηλαδή, αν έρχονται τουρίστες από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων, τότε θα αυξάνεται και ο αριθμός των επιβατών που θα περνούν από έλεγχο.

– Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιχείρηση. Ο πρώτος που επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού είναι ο γιατρός του εκάστοτε καταλύματος. Ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Τέλος ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

 

Ακολουθεί η λίστα των 29 χωρών:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Πηγή: zougla.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!