Στην άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων πανελλαδικά οδηγεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα. Όλο και περισσότερες περιοχές γίνονται «κόκκινες», ενώ, σε μέρη όπως η Κρήτη που κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αλλά και το γεγονός ότι οι ΜΕΘ Covid λειτουργούν χωρίς καμία κενή κλίνη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής φέρνουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία νέα κατάσταση.

Οι ειδικοί κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων, ακόμα και λιγότερη χρήση των sms που στέλνουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους. «Αυτό δεν είναι lockdown, αλλά μία κανονικότητα. Η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα τα αυστηρά μέτρα του περασμένου Μαρτίου» λένε εδώ και καιρό οι λοιμωξιολόγοι. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά. Έρχονται περισσότερες δόσεις εμβολίων. Είναι κρίμα να χαθεί όλη αυτή η προσπάθεια λίγο πριν το τέλος της πανδημίας» λένε κυβερνητικοί παράγοντες που συνιστούν την αυστηροποίηση του lockdown και την εφαρμογή των μέτρων όπως τον περασμένο Μάρτιο.

Τα 2.353 κρούσματα που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι προχώρησαν χθες Τρίτη σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με σκοπό να ανακοινωθούν εντός της ημέρας νέα μέτρα τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. «Είναι ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Μόνο έτσι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αφού τα λύματα ακόμα δείχνουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο» λένε οι ειδικοί.

    Δεν αποκλείεται το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, δηλαδή από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου.

Σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί, αναμένεται να γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

    Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές των ασθενών με Covid, ενώ τα εξιτήρια που δίνονται είναι ελάχιστα σε σχέση με τους σοβαρά νοσούντες που χρειάζονται νοσηλεία.

Τα νοσοκομεία αναγκάζονται και μετατρέπουν απλές κλίνες σε ΜΕΘ Covid για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν 312 ΜΕΘ Covid και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αυξηθούν σε 340. Ήδη στο Αττικό αυξήθηκαν κατά 10 οι ΜΕΘ Covid, στον Ευαγγελισμό θα προστεθούν ακόμα 12 και στο Τζάνειο θα λειτουργήσουν ακόμα 10 κλίνες ΜΕΘ ως Covid.

Παράλληλα, για να ενισχυθεί το σύστημα non covid, ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές, που ήδη έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 110 με 120 κρεβάτια ΜΕΘ.

Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού και θα νοσηλεύει ασθενείς που δεν χρειάζονται διασωλήνωση και εντατική θεραπεία. Ήδη λειτουργούν αποκλειστικά ως Covid νοσοκομεία το Ελπίς, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς non Covid.

Πιθανές αλλαγές στα SMS και τον κωδικό 6

Ένα μέτρο που συζητείται το τελευταίο διάστημα είναι να γίνουν αλλαγές στη χρήση sms του κωδικού 6 για να μη γίνεται κατάχρηση του μηνύματος. Πλήθος κόσμου στέλνει μήνυμα με κωδικό 6 και μεταφέρεται με το αυτοκίνητό του σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου για να κάνει βόλτα. Η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο ελάχιστος ή και καθόλου έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές μετακινήσεις από δήμο σε δήμο φέρνουν στο… τραπέζι των ειδικών νέες προτάσεις για να αποτραπούν οι υπερβολικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση και όσοι θέλουν να αθληθούν θα πρέπει να περιοριστούν κοντά στην κατοικία τους. Η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για βόλτα, για καφέ και η συχνή επανάληψη εντός της ημέρας πιθανότατα να περιοριστούν.
Επίσης μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Οι ειδικοί επιμένουν πως θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά ο ελεγκτικός μηχανισμός έτσι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα. Αλλιώς επιμένουν πως τα κρούσματα δεν θα πέσουν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί και οι γιατροί θα παλεύουν να σώσουν τους διασωληνωμένους.

Έπειτα από τις νέες ανακοινώσεις, οι έλεγχοι στους δρόμους αναμένεται να είναι περισσότεροι για να αποδώσουν τα μέτρα.

Πηγή: zougla.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!