Πρωτομαγιά ξημέρωσε σήμερα, με την επιστροφή στην κανονικότητα να «ευωδιάζει» σαν το μπουκέτο με τα λουλούδια στο παραδοσιακό στεφάνι της ημέρας, καθώς αίρεται η υποχρεωτικότητα της πλειονότητας των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τώρα για τον κορωνοϊό.

Η καθημερινότητα για την ελληνική κοινωνία αλλάζει από σήμερα, ακολουθώντας έτσι όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη ξεκίνησαν να ζουν και πάλι φυσιολογικά, έχοντας προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα νέα πολύ πιο χαλαρά μέτρα θα ισχύουν σίγουρα για το επόμενο τετράμηνο, ήτοι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, και τότε οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα δεδομένα.

Αναστέλλεται το covid pass

Ας δούμε λοιπόν, τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα…

1. Αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς.

2. Επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%  για την εστίαση, τη διασκέδαση και τα υπόλοιπα εμπορικά  καταστήματα.

3. Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

4. Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσουμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που αποτελεί ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Αντίθετα στους εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι απαραίτητες οι μάσκες, αλλά παραμένει η σύσταση για τη χρήση τους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αναμένεται να αρθεί από την 1η Ιουνίου, ωστόσο η οριστική απόφαση για το αν θα καταργηθεί ή όχι η υποχρεωτικότητα του,  θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα του τρέχοντος μήνα.

Πάντως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζεται ότι δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, αλλά καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση, οπότε  οδηγούμαστε σε μια καθημερινότητα συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, συνεπώς ο καθένας μας θα πρέπει να λαμβάνει προσωπικά τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα κατά το δοκούν.

Τι ισχύει για την επιστροφή στα σχολεία

Με αλλαγές θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, στα σχολεία την Τρίτη 3 Μαΐου, μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα και της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, από εδώ και στο εξής οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Για καθαρά προληπτικούς λόγους πάντως, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ένα self test, την προηγούμενη της επανέναρξης των μαθημάτων.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν προληπτικά ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικά, για την Τρίτη 3 Μαΐου, το τεστ θα διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Ωστόσο, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός των αιθουσών διδασκαλίας, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί διενεργούν 2 self test  (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self test  οι πρώτοι και rapid test οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και self test  οι πρώτοι και rapid test οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Α. Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες. Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Σε αντίθετη περίπτωση παρατείνεται η απομόνωση.

Β. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο μια (1) φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Πηγή: zougla.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!