Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, είναι 56 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.212, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 72 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ πέντε έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους από κορωνοϊό στη χώρα μας και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 43 από τους 38 που ανακοινώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη, ενώ 32 από αυτούς είναι άντρες και πάνω από το 90% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετών.

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 14 είναι γυναίκες ενώ το υπόλοιπο 81% άντρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 15.961 διαγνωστικά τεστ.

Σχολιάζοντας τα μαθηματικά μοντέλα για τη διασπορά της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι εγκρίθηκε πλέον η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα. Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών τονίζοντας πως η διακοπή του αυξάνει την πιθανότητα επιδημιών και επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

«Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη της και την κακία της. Ας μείνουμε στην καλοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν πως η επιδημία κινείται ύπουλα και επιθετικά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε με υπομονή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οποιαδήποτε εκτίμηση επί του παρόντος είναι αβέβαιη. Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι πως παραμένουμε σε κατάσταση βραδείας εξάπλωσης στον πληθυσμό και έτσι δίνεται η ευκαιρία στη χώρα μας να προετοιμαστεί καλύτερα για τον νέο ιό και να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.

Ν. Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η λειτουργία του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως όλες οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 πολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τρεις πτήσεις με υγειονομικό υλικό και τα έξοδα τους καλύπτονται από δωρεές.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως: «Το εφετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στην εκκλησία».

«Όσο τηρούνται οι κανόνες δεν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση αναγκαστικά θα πάμε σε νέα μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!