Μόνο στις δομές υγείας προβλέπεται η διατήρηση της χρήσης μάσκας και τα rapid test σε μη εμβολιασμένους σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου από το υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Ενώ όσον αφορά στο μη εμβολιασμένο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές αυτές αλλά και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) ισχύουν τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)

Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19, για το χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, υποχρεούται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Μετά το πέρας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, το εν λόγω προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις το προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο zougla.gr