Το γραφικό χωριό San Giovanni το οποίο βρίσκεται δύο ώρες μακριά από τη Ρώμη και τη Νάπολη έχει κατορθώσει να κερδίσει μια θέση στη λίστα των New York Times με τα «52 μέρη να επισκεφτείτε το 2020», εξαιτίας της ιδιαίτερης ομορφιάς του.

Το 2019 μάλιστα πρόσφερε 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια σε όποιον ήθελε να ζήσει εκεί.

Μετά όμως από το lockdown λόγω κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στην επισκεψιμότητα της περιοχής, οπότε σε μια προσπάθεια να ανακάμψει προσφέρει…δωρεάν διαμονή!

Το πρότζεκτ, το οποίο ονομάζεται Regalati il Molise, δηλαδή «κάνε δώρο στον εαυτό σου τη Molise», προσφέρει 40 διαμονές της μίας εβδομάδας σε ένα από τα τρία γραφικά καταλύματα του χωριού, μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Λέγεται ότι το χωριό χτίστηκε πάνω σε ένα αρχαίο ναό του Διός και η ονομασία Rotondo που συνοδεύει το San Giovanni οφείλεται σε μια αρχαία κυκλική, σαν ροτόντα, κολυμπήθρα που βρέθηκε στην περιοχή, η οποία αργότερα αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Το χωριό που κυρίως ζει από την αγροτική παραγωγή, είναι κοντά τόσο στην Αδριατική ακτή όσο και στα Απέννινα, και διαθέτει εξαιρετικά αρχαία κτίσματα και πανέμορφες πλατείες.

Επίσης το συγκεκριμένο μέρος έχει μεγάλη γαστρονομική παράδοση, ειδικά σε αυτό που ονομάζεται «κουζίνα των φτωχών». Τα τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, σιτάρι, λαχανικά, φρούτα και ψάρια από την Αδριατική πρωταγωνιστούν στις παραδοσιακές συνταγές. Υπάρχουν πολλά πιάτα που παρασκευάζονται από το Pancotto, ένα αρχαίο ψωμί που έχει τις ρίζες του στο Gargano.

Το San Giovanni όμως έχει και μεγάλη τυροκομική παραγωγή: το πεκορίνο, το Canestrato, ένα σκληρό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο γάλα και το Caciocavallo Podolico, ένα τυρί που προέρχεται από το γάλα των ποδολικών αγελάδων, που ονομάζεται επειδή προέρχονται από την Podolia,  είναι μόνο μερικά  από τα προϊόντα που παράγει.

Τώρα ανάμεσα στα κρασιά της περιοχής είναι το κόκκινο κρασί, γνωστό ως «U’filippon», το οποίο είναι  ρουμπινί και τείνει να κοκκινίζει μετά τη γήρανση.

Μέχρι στιγμής, το πρότζεκτ της ελεύθερης διανομής παρουσιάζει τεράστια επιτυχία και υπάρχουν ήδη εκατοντάδες αιτήσεις από διάφορες χώρες μέσα σε μια ημέρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!