Γιατί η γάτα νιαουρίζει τη νύχτα;

Γιατί η γάτα νιαουρίζει τη νύχτα;

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν.

Γιατί πολλές γάτες νιαουρίζουν ιδίως το βράδυ και τι βοηθά κατά του νυχτερινού νιαουρίσματος;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι οι εξής:   

-Το άγχος που της προκάλεσε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον της, για παράδειγμα μια πρόσφατη μετακόμιση. Το νυχτερινό νιαούρισμα είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο σε μια γάτα που υιοθετήθηκε πρόσφατα και δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στον καινούριο χώρο.

-Μπορεί να αισθάνεται πλήξη και, με αυτό τον τρόπο, να προσπαθεί να σε ξυπνήσει για να παίξετε.

-Ίσως πεινάει ή διψάει, αλλά δεν υπάρχει φαγητό ή, αντίστοιχα, νερό στα μπολ της.

-Το νυχτερινό νιαούρισμα παρατηρείται, ακόμα, σε ηλικιωμένες γάτες με άνοια και οφείλεται στο γεγονός ότι όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με την ίδια πάθηση, βρίσκονται σε σύγχυση.

-Δεν έχει στειρωθεί και είναι σε οίστρο.

-Είναι αναστατωμένη γιατί εντόπισε κάποιον «εισβολέα» (π.χ. μια ξένη γάτα που έχει έρθει και έχει σταθεί έξω από την μπαλκονόπορτα).

-Σπανιότερα, μια γάτα που νιαουρίζει κάθε βράδυ μπορεί να υποφέρει από κάποιο οργανικό πρόβλημα.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

-Καταρχήν, καλό είναι να επισκεφτείς τον κτηνίατρο για να αποκλείσεις προβλήματα υγείας όπως διαταραχές στο θυρεοειδή ή κάποια πάθηση στο νεφρό.

-Αν το νιαούρισμα οφείλεται σε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον που της προκάλεσε άγχος, π.χ. σε μια μετακόμιση, καλό είναι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις το καθημερινό πρόγραμμά της ώστε να προσαρμοστεί γρηγορότερα στις νέες συνθήκες. Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα. Προσπάθησε, επίσης, να αφιερώνεις έστω και μερικά λεπτά την ημέρα στο παιχνίδι μαζί της.

-Αν το νυχτερινό νιαούρισμα οφείλεται στην πλήξη της γάτας σου στη διάρκεια της νύχτας, δώσε της στη διάρκεια της ημέρας όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες για εκτόνωση, ώστε το βράδυ να κοιμάται για περισσότερες ώρες και πιο βαθιά. Για παράδειγμα, παίξε μαζί της ή πρόσθεσε στο περιβάλλον της ερεθίσματα για παιχνίδι, όπως γατόδεντρα και παιχνίδια με catnip.

-Προτού πέσεις για ύπνο, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι η γάτα σου έχει φαγητό και φρέσκο νερό στο μπολ, που θα καλύψουν τις ανάγκες της στη διάρκεια της νύχτας.

-Αν η γάτα σου αναστατώνεται στη διάρκεια της νύχτας επειδή… βλέπει εισβολείς να περνούν μπροστά από την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, μην ξεχνάς να κλείνεις τα παντζούρια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top