Γιατί μια γάτα φέρνει τη λεία της στο σπίτι; Η pet editor του govastileto σας εξηγεί

Γιατί μια γάτα φέρνει τη λεία της στο σπίτι; Η pet editor του govastileto σας εξηγεί

Συχνή ερώτηση και ένα μεγάλο ερωτηματικό στο μυαλό πολλών ιδιοκτητών γάτας! Παρόλο που έχουν περάσει 10,000 χρόνια από τότε που εξημερώθηκαν οι γάτες, το κυνηγετικό τους ένστικτο παραμένει ακμαίο. Αυτό είναι καλό νέο για όσους έχουν μια γάτα για να απομακρύνουν ανεπιθύμητα  ζωάκια και ζωύφια, ωστόσο για εσάς που θέλετε να έχετε τη χνουδωτή γατούλα σας για συντροφιά στο σπίτι, δεν είναι και τόσο ευχάριστο να βρίσκεται ένα πεθαμένο ζωάκι στα πόδια του κρεβατιού σας ή στην εξώπορτα! Εάν λοιπόν έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γάτες σας αφήνουν για «δώρο» τη λεία τους, αποδώστε το στη φύση τους να κυνηγάνε θηράματα και να ταΐζουν τους… αγαπημένους τους!

Η σκέψη πίσω  από το «δώρο»

Οι γάτες είναι γεννημένες για κυνήγι. Ακόμα κι αν είναι εξημερωμένες και γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται να πιάσουν φαγητό για να επιβιώσουν, απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στην πρόκληση και την ευχαρίστηση του κυνηγιού. Πολλές λοιπόν είναι οι γάτες που πιάνουν τη λεία τους και τη φέρνουν νεκρή -ή  ακόμα χειρότερα μισο ζωντανή- στους ιδιοκτήτες τους για να επιδείξουν το πολύτιμο απόκτημα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ή απλά ως δώρο.

Επιπλέον οι γάτες είναι ζώα γενναιόδωρα με την οικογένεια τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις θηλυκές γάτες που συνήθως διδάσκουν στις νεότερες πως να κυνηγούν και να τρώνε. Άρα φέρνοντας σας τη λεία τους, θεωρούν πως είστε μέλος της οικογένειας τους! Τα ένστικτα τους  λένε  τι πρέπει να κάνουν για να επιβιώσουν και πως πρέπει να διδάξουν αυτές τις ικανότητες και στην οικογένεια τους. Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει  με αίσθημα πείνας, αντίθετα τις περισσότερες φορές το θύμα δεν είναι καν προς φάγωμα, αλλά κυρίως “παιχνιδάκια” όπως ποντίκια, που ξύπνησαν το κυνηγετικό τους ένστικτο.

Αντικαταστήστε το κυνήγι με παιχνίδια

Η έμφυτη τάση της γάτας για κυνήγι δεν μπορεί να καταπιεστεί, αλλά μπορεί να προσανατολιστεί στο παιχνίδι. Κάθε παιχνίδι λοιπόν που προκαλεί τη γάτα σας να κυνηγήσει για να το πιάσει, της προκαλεί πνευματική διέγερση. Λέιζερ, κορδόνια, κινούμενα  παιχνιδάκια, φτερά κά. είναι μερικά από τα πράγματα στα οποία η γάτα σας δεν μπορεί να αντισταθεί!

Να θυμάστε πως η γάτα χρειάζεται συνεχώς ερεθίσματα, ειδικά αν βλέπετε πως έχει ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο. Αν δεν έχει τίποτα να κυνηγήσει για να πιάσει, τότε θα στραφεί σε κάποιο πραγματικό θήραμα. Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες φορές πέφτει στα πόδια σας καθώς περπατάτε, ή σκαρφαλώνει στις κουρτίνες για να πιάσει τη… φανταστική της λεία! Ενεργοποιήστε λοιπόν το γατάκι σας με παιχνίδια που θυμίζουν κυνήγι. Είναι μια εξαιρετική άσκηση τόσο για να ικανοποιούν τα ένστικτα του αλλά και για γυμναστική, καθώς συχνό είναι το φαινόμενο οι κατοικίδιες γάτες να είναι υπέρβαρες.

Κατανοήστε τη φύση της γάτας σας και βάλτε τη φαντασία σας για να τις παρέχετε τα πιο ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά παιχνίδια που θα καλύψουν την κυνηγετική ορμή που κρύβεται πίσω από το γιατί μια γάτα φέρνει τη λεία της στο σπίτι. Αν μη τι άλλο, κάντε το για τον εαυτό σας, καθώς σίγουρα δεν θέλετε να ξυπνάτε σε ένα σπίτι και να βρίσκετε δυσάρεστες εκπλήξεις φερμένες από τη φύση!
 

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr.

Λίγα λόγια για την Αντωνία Γαρυφάλου

 

Εάν επιθυμείτε να ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο για το pet σας στείλτε το μήνυμά σας στο: info@govastileto.gr και η pet editor μας θα σας απαντήσει άμεσα!

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top